DR. ORBÁN VIKTOR

Full text search

DR. ORBÁN VIKTOR
DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elsősorban Podolák és Lakos képviselőtársaim által 18. szám alatt benyújtott módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni. Mindannyian tudjuk, hogy egy önmagában jelentős, de önmagán is túlmutató törvényjavaslatot fogadhat el ma a tisztelt Ház. Az ország közellátásának biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű gazdasági társaságnak nemcsak a fogalmát, hanem az eszméjét is meg fogjuk alkotni itt ma este. Az ország közellátásának biztonságát meghatározó társaságoknak - a Fidesz felfogása szerint - állami és önkormányzati, vagyis köztulajdonban kellene lenniük. Meggyőződésünk, hogy a modern világban ezek a vállalatok jelentik egy közösség, egy nemzeti közösség biztonságát. Akkor érezhetnék úgy a magyar emberek és a magyar családok, maga a nemzet, hogy védelmet élvez, hogy nem kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe, hogy ura saját országának sorsa felett.
Mindannyian tudjuk, hogy a helyzet ma Magyarországon nem ez. Európa számos országa féltve őrzi a közösségi tulajdont a stratégiai ágazatokban - nem így Magyarországon. Felelőtlenül rövidlátó és provinciális módon, kiszolgáltatva hazánkat s hazánk polgárait, ezek a közvagyontárgyak a privatizáció sorsára jutottak, jellemző módon külföldi kézre. Most menteni kell a menthetőt, s a törvényjavaslat ezt célozza. (Folyamatos nagy zaj a kormánypárti padsorokban.) Az, hogy a törvényjavaslatot támogatjuk, nem változtatja meg a korábban önök által már jól ismert álláspontunkat. Most nem is térek ki arra, hogy miért tart ott stratégiai vagyon ügyében a magyar állam, ahol tart. Frakciónk nevében szeretném leszögezni, hogy a javaslat meggyőződésünk szerint illeszkedik az Európai Unió irányelveihez.
Ez azonban nem jelenti azt, és szeretném, ha ennek mindannyian tudatában lennénk, hogy nem fogják megtámadni. Akiknek ellenséges szándékaik vannak, akik ellenséges kivásárlást kezdeményeztek, akik nem hiszik el, hogy Magyarország végre képes az Unión belül a saját nemzeti gazdasági érdekeit érvényesíteni, nos, azok meg fogják támadni ezt a javaslatot. Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség készen áll erre a vitára, és vállaljuk az Európai Unióban is a vitából ránk eső részt, hogy megvédjük ezt a törvényjavaslatot. Meggyőződésünk, hogy az Európai Uniónak éppen ezek a nyílt nemzeti érdekérvényesítő viták adják az alapját, ez különbözteti meg a Nyugatot a Kelettől, Brüsszelt Moszkvától, ez különbözteti meg az Európai Uniót a KGST-től.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindannyian tudjuk, hogy ennek a törvénynek a során számos nehéz dilemmát kellett megfontolnunk. Ezek közé tartozik az itt tárgyalt módosító indítvánnyal érintett szakasz, a háromnegyedes szabály. Mi megfontoltuk ezt a javaslatot, megfontoltuk, és nehéz viták után támogatjuk. Támogatjuk, mert most menteni kell a menthetőt, és csak ez az út áll nyitva számunkra, vagyis a háromnegyedes szabály bevezetése. Tisztában vagyunk a döntésünk következményével is. Tudjuk, hogy önök között és miközöttünk, a parlamenti patkó két oldala között komoly viták vannak néhány jelentős stratégiai jelentőségű, állami tulajdonban lévő cég jövője felől. A mi fölfogásunk szerint ez a törvény, amelyet most megszavazhatunk, egyben vagyonvédelmi törvény is. Ugyanis a törvény által érintett ágazatok állami kézben lévő vállalatai esetében nyilvánvaló, hogy a törvény elfogadása után a 75 százalék plusz 1 szavazat fenntartása mindenképpen szükségessé válik, ellenkező esetben ennél kisebb, de többségi állami tulajdon esetében érdemi befolyása az államnak, a most elfogadandó törvény miatt, nem maradna az állami cégek fölött.
Szeretném tehát jelezni, hogy számunkra az igen szavazat egyúttal nemzeti vagyonvédelmi döntés is. Egyúttal tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy ennek szellemében, a nemzeti vagyon védelme érdekében, összhangban az itt tárgyalt törvénnyel, a mai napon történő elfogadását követően, tehát nem zavarva meg ezt a vitát, további törvényjavaslatokat fogunk benyújtani a stratégiai nemzeti vagyon védelme érdekében. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť