PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ

Full text search

PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ
PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Érdekes javaslatok hangzottak el az elmúlt két hétben a korrupciós botrányok kezelése kapcsán. Bizonyára ön is emlékszik ezekre a javaslatokra, de hogy tudjuk, miről beszélünk, néhányat kiemelnék közülük. Ilyen volt Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi törvényének elkészítési javaslata, etikai kódex, a sokszor hangoztatott hétpontos tisztasági csomag, belső vizsgálat, ügyészségi vizsgálat, feljelentős honlap és a 112-es telefonszám ajánlása a botrányok bejelentésére. Talán már fel sem tudjuk idézni azt, hogy honnan is indultak el a folyamatok, de azt tudjuk, hogy ennek egy pici csúcsa a Weiszenberger-ügy lett.
Ugyan nem volt idegen és nem volt váratlan sem ez a folyamat, ha visszaidézzük a kormányzatnak a 2006-os választások elhazudásának a tényét és az utána megtett tevékenységét, de azért mégsem helyes, hogy az európai uniós források körül ugyanolyan botrányok támadnak, mint akkor a választások körül. Mit is mondott Veres miniszter úr annak idején a választási kampány hevében? Őszintén mondta, emlékezzünk hát rá: “Hogy az egyes térségek ezen belül hogyan fognak részesedni, azon fog múlni, hogy a térségeken belül milyen választási eredmény születik.” Csak tisztán, becsületesen és átláthatóan! Lamperth Mónika miniszter asszonynak a beszéde is elgondolkoztató volt, remélem, hogy majd alkalmat ad arra, hogy a változások is megtörténjenek a helyzet kezelésére. Ön azt mondta, miniszter asszony, hogy “a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé olyan javaslatot fog terjeszteni, ami erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális fejlesztési tanácsokban”. Így is történt, felülírták a választási végeredményt is, a decentralizáció semmit nem jelent ebben a kérdésben.
Tisztelt Miniszter Úr! Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba, mint ahogy ön az elmúlt héten az eseti bizottság ülésén mondta. Átláthatóság, törvényesség, garanciák, összeférhetetlenség - ezeket a címszavakat ismerjük, mind-mind egytől egyig kommunikációs címszavak. Tartalom kell mögé, tartalommal kellene megtölteni, hiszen a valóság, a tartalom most úgy néz ki, hogy vízágyút vesznek a Schengen Alapból; most éppen úgy néz ki, hogy lemutyizott pályázatokról hallani; most éppen úgy néz ki, hogy átláthatatlan tanácsadói hálózatok működnek, vagy éppen úgy néz ki, hogy az Állami Számvevőszék azt mondja, hogy nem működik tökéletesen az ellenőrzési rendszer. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ne toldozzunk-foldozzunk, javasoltuk, vegyünk új poharat, építsünk átlátható rendszert. (Az elnök ismét csenget.)
Miért gondolja, hogy az önök által javasolt megoldások helyesek? Mit tesznek az átláthatóság jegyében?
Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť