PODOLÁK GYÖRGY

Full text search

PODOLÁK GYÖRGY
PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/11303. számú törvényjavaslat három törvény módosítását javasolja: a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 1993. évi törvény, a villamos energiáról szóló 2007. évi törvény és a földgázellátásról szóló 2008. évi törvény módosítását.
A jogalkotási folyamat során a gazdasági és informatikai bizottság 2008 májusában aktívan részt vett az EU Tanácsban képviselendő magyar álláspont kialakításában és véleményezésében. Ezeket a tervezeteket végül 2009 nyarán fogadta el az Európai Parlament Tanácsa, és 2009. szeptember 3-án hatályba léptek. A tagállamoknak 2011. március 3-áig kell meghozniuk ezeket a döntéseket és hatályba léptetésüket.
Ezek a harmadik energiaszabályozási csomag keretében elfogadott új irányelvek új szabályokat rögzítenek a villamosenergia-piac, -átviteli hálózat, illetve a földgázszállító rendszer üzemeltetőjének és üzemeltetésének szétválasztására.
(19.40)
Három lehetséges módosításra van szükség: a teljes tulajdonosi szétválasztásra, a független rendszer-üzemeltető kijelölésére és a független átviteli, illetve szállítási rendszer-üzemeltetőre, vagyis köznyelven az ITO-modellre. Mindezek alapján tehát az Országgyűlésnek az energetikai ágazati szabályozásért felelős szakbizottsága a tervezetek elfogadása előtt egy évvel rögzítette, hogy a teljes tulajdonosi szétválasztásra, az ITO-modell alkalmazásának a lehetőségére van szüksége a magyar gazdaságnak.
Az ITO-modell alapvetően és döntően arról szól, hogy az átviteli, illetve a szállítási rendszer-üzemeltetés a termelési és kereskedelmi szolgáltatói tevékenységtől, érdekektől való olyan függetlenség, amely kizárja a vertikális integrált vállalkozás javára történő megkülönböztetést. Az ITO-modell, tekintettel a jelenlegi szétválasztási rendszer szigorúbb változatára, így illeszkedik a jelenlegi szabályozási rendszer e logikájába.
Mivel 2011. március 3-ától köteles alkalmazni az irányelv megvalósítását, ennek bevezetése körülbelül 8-12 hónapba kerül, ezért indokolt, hogy ez a törvény még ebben az ülésszakban megszülessen a parlamentben.
Tisztelettel kérem, az Országgyűlés adja meg a lehetőséget, hogy e témáról rövid időn belül tárgyalni és határozatot hozni tudjunk. Fónagy János képviselőtársammal készen állunk arra, hogy minden ilyen javaslatot megvitassunk, és a parlamentben közös értelmezés alapján tovább tudjuk vinni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť