DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Mint arra már az expozémban is utaltam, az új polgári törvénykönyv rendelkezései paradigmaváltást jelentenek a nagykorú személyek döntéshozatalának elősegítésére irányuló szabályozás területén. Az új polgári jogi kódex, összhangban a nemzetközi gyakorlattal, olyan új jogintézményeket vezet be, mint a Németországban és Svédországban már jól ismert támogató döntéshozatal vagy az önrendelkezés érvényre juttatását elősegítő előzetes jognyilatkozat.
A törvény cselekvőképességi reformja a fogyatékkal élő emberek tömegeinek életében hoz pozitív változást. Ahhoz, hogy a gondnoksági reform a jelenleg gondnokság alatt álló közel 72 ezer ember számára eredményes legyen, szükség van egy naprakész, működőképes gondnoksági nyilvántartási rendszer kialakítására. Az új jogintézmények bevezetése pedig olyan új nyilvántartások kialakítását teszi szükségessé, mint a támogatott személyek és támogatóik nyilvántartása, illetve az előzetes jognyilatkozatok regisztere.
Tisztelt Országgyűlés! Köszönetemet szeretném kifejezni azért, hogy a javaslathoz az általános vita során néhány megfontolásra méltó észrevétel érkezett. A kormány természetesen támogatja a törvényjavaslat szövegét pontosító javaslatokat. Ugyanakkor nem támogatható az az ellenzéki oldalról érkezett indítvány, amely a törvény zárórendelkezéseinek és a hatálybalépéssel kapcsolatos szabályainak elhagyását javasolja.
Végezetül ismételten megköszönöm a vita során elhangzott hozzászólásokat, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot azokkal a módosító javaslatokkal, amelyekkel a kormány is egyetért, igenlő szavazatával támogassa, fogadja el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť