BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A munkanélküliség növekedése hónapról hónapra egyre aggasztóbb méreteket ölt. A KSH adatai szerint 13 éves csúcson van a munkanélküliség. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein 570 ezer munkanélküli próbál magának munkát keresni. A kormányzat pedig teljes tehetetlenséggel szemléli az eseményeket, ahogy teszi ezt a mélyrepülésben lévő hazai gazdasággal, a bajba jutott hitelesekkel, és a sort még folytathatnám.
A tehetetlenség és a nemtörődömség ellen időről időre fel kell emelni szavunkat. Ezt tettem egy évvel ezelőtt is, amikor arra próbáltam választ kapni az akkori szakminisztertől: miért egy volt szocialista politikus jutott egyedüli meghívottként pályázati forráshoz az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál? A pályáztatás körülményei és a megismert részeredmények már akkor is felháborítóak voltak. Azóta a Vadász János által vezetett Szenior Foglalkoztatási Szövetség tevékenysége és ezzel együtt a pályázati időszak lezárult. Az akkori kritikák pedig beigazolódtak.
A volt kormánybiztos által vezetett szervezet 90 millió forint pályázati támogatás fejében vállalta, hogy országosan száz helyen hoz létre, és működtet klubokat a 45 év feletti álláskeresők számára, rendezvények és munkaerő-közvetítés segítségével pedig 13 ezer szenior, azaz 45 év feletti álláskeresőt juttat fix kereseti lehetőséghez.
Az ígéret és a valóság között azonban óriási a szakadék. A százas klubhálózat nem jött létre maradéktalanul, a működő klubhelyiségek döntő részét is közintézmények, munkaügyi központok tartják fent. További rendezvények szervezésére már nem kerül sor, a szövetség munkatársai pedig szétszéledtek. És ami a legszomorúbb és a legfelháborítóbb, mindezek eredményeként a szövetség vezetőjének állítása szerint is összesen ezer - hangsúlyozom: ezer - 45 év feletti munkanélküli helyzete változott meg, de csak átmenetileg. Ez messze elmarad a vállalt 13 ezertől, és vajmi keveset segít az idősebb munkakeresők rohamosan növekvő, százezer feletti táborán.
Mindezek ismeretében kérdezem miniszter úrtól: még mindig helyesnek tartja-e, hogy kizárólag egy volt szocialista politikust juttattak forráshoz ezen a pályázaton? Meddig tart még a közpénzek elherdálása, miniszter úr? Mikor számoltatják el a volt szocialista kormánybiztost a 90 millió forint felhasználásáról?
Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť