DR. HERCZOG LÁSZLÓ

Full text search

DR. HERCZOG LÁSZLÓ
DR. HERCZOG LÁSZLÓ szociális és munkaügyi miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A 45-62 év közötti korosztály, a szeniorok foglalkoztatásának diszkriminációja, a munkaerőpiacról való nagymértékű kiszorulásuk a rendszerváltás óta fokozódó problémát jelent hazánkban.
A Munkaerő-piaci Alap irányító testülete, a MAT 2007-ben az érintett korosztály foglalkoztatási lehetőségeinek bővítése érdekében kísérleti jellegű program indítására 90 millió forintot biztosított az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, az OFA számára. Az OFA egyik legfontosabb feladata olyan kísérleti programok indítása, kipróbálása, amelyek tapasztalatainak összegzése alapján kerülhet sor a jó gyakorlatok elterjesztése érdekében a foglalkoztatást elősegítő ösztönző törvények módosítására.
Az OFA pályázatának kiírása a közalapítvány kuratóriumának hatáskörébe tartozik. Az OFA kuratóriuma, a MAT elé került előterjesztéssel összhangban, a kísérleti program kiírása során az érintett korosztályba tartozók foglalkoztatási problémái iránt nyitott, és az ezzel összefüggő cselekvés szükségességét is felismerni és megfogalmazni képes szervezetet keresett. Erre találták alkalmasnak a Szenior Foglalkoztatási Szövetséget. A szövetség alapítója a legnagyobb munkáltatói szervezetek, a legtöbb munkavállalót tömörítő szakszervezeti konföderációk, valamint olyan foglalkoztatási, kulturális szakemberek, akik azért fogtak össze, hogy a világ sok országához hasonlóan, az állami és civil együttműködések eredményeit hazánkban is érvényesítsék.
A szövetség új megközelítést, új szemléletet képviselt elsőként és országosan egyedüliként a foglalkoztatáspolitikában. A szeniorfoglalkoztatást bővítő ilyen komplex javaslat korábban nem készült Magyarországon. Ezért döntött az OFA-kuratórium úgy, hogy meghívásos pályázatot ír ki a kísérleti program megvalósítására, amelynek címzettje a Szenior Foglalkoztatási Szövetség lett.
A szövetség, eleget téve a formai és tartalmi követelményeknek, elnyerte a támogatást, és megvalósította a programot. Az OFA vizsgálata, helyszíni ellenőrzése alapján a program teljesítését 63,45 százalékra értékelte. Ezt a teljesítési mértéket a szövetség vitatta. A beszámolót végül független szakértői vélemény alapján az OFA kuratóriuma 85 százalékos teljesítéssel fogadta el. Az elszámolás szerint 18 millió forint pénzmaradvány keletkezett.
A szabályozás szerint a beszámolót a MAT-nak is meg kellett tárgyalnia. Az előterjesztésben több döntési alternatíva is megfogalmazódott. A program teljesítéséről a MAT legutóbbi ülésén nem hozott döntést, a testület nem tudott konszenzusos álláspontot kialakítani. Ilyen esetben a miniszternek a törvény szerint egy hónapon belül kell döntenie a kérdésben.
A fentiek figyelembevételével úgy döntöttem, hogy a programot 63,45 százalékos megvalósulás szerint fogadom el az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány munkaszervezete által végzett helyszíni ellenőrzés alapján, s kérem, hogy az OFA a programra rendelkezésre álló 90 millió forint összegből, a teljesítés elmaradásának mértéke alapján, 32 millió 895 ezer forintot a MAT-határozat hatálybalépését követően utaljon vissza a Munkaerő-piaci Alap javára. Ez az összeg magában foglalja a 18 millió forintos maradványt is... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban. - Derültség a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť