HÓNIG PÉTER

Full text search

HÓNIG PÉTER
HÓNIG PÉTER közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 81-es számú főút műszaki állapota a tárca előtt is jól ismert. A 2007 és 2013 közötti EU-programozási időszakban az egész főút rekonstrukcióját ugyan nem terveztük, egyes szakaszok átépítésére azonban sor kerül. A főút Győr-Sopron megyei szakaszának felújítása 2010 júniusáig úgynevezett ISPA-projektként megvalósul, finanszírozásának forrása pedig a 2006-ig tartó EU-költségvetési időszak maradványa.
A megyehatár és a 13-as számú főút közötti útszakasz három alprojektre bontva épül át a közlekedési operatív program keretén belül. Ezek közül a legjobban előkészített a 13-as és a 81-es számú főutak csomópontjának átépítése, ahol az építési engedély már rendelkezésre áll. A Kisbér-Ászár elkerülő szakasz korábbi műszaki terveit már átdolgozták, és az engedélyezési eljárás van jelenleg folyamatban. Az Ászár és Mezőörs közötti szakasz rekonstrukciója a harmadik alprojekt, amelynek az előkészítése még nem kezdődött meg. Az ehhez szükséges forrás az NFÜ KÖZOP irányító hatóság előkészítési konstrukciója keretében biztosítható. A támogatás megszerzése érdekében az adatlapot a beruházó NIF Zrt. 2009 októberében már benyújtotta a KIG Zrt.-hez.
Mindezekből adódik, hogy a ISPA-projekt befejezését követően a Mezőörs és Kisbér közötti szakasz lesz a főút gyenge pontja mind az út burkolatának műszaki állapota, mind szélessége tekintetében. A három KÖZOP-alprojekt befejezéséig ideiglenes intézkedéseket vezetünk be. November 11-én, tehát e hét szerdáján helyszíni szakmai bejárásra kerül sor, amelynek során áttekintésre kerülnek a lehetséges intézkedések. Ezek között szerepel a forgalom ideiglenes korlátozása a Mezőörs és Kisbér közötti szakaszon a KÖZOP-projekt befejezéséig tartó időszakban. A forgalom korlátozása az országos főúthálózaton nemkívánatos, de szükség esetén alkalmazható adminisztratív eszköz, bevezetését azonban csak megfelelő előkészítés és társadalmi konszenzus után látom lehetségesnek.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť