DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tavaly novemberben és decemberben hosszú előkészítés után tárgyaltuk, majd elfogadtuk nagy terjedelmű módosítását a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvénynek. Több fontos javaslat mellett az Országgyűlés nagy többséggel támogatta azt a módosítást - köztük a kormány is -, amely szerint a “hallgatás beleegyezés” elvét ebben a törvényben végre megjelentetjük. Kóka János kollégámmal közösen terjesztettük elő ezt a módosítást. Úgy vettem észre, hogy nagy egyetértés volt a Ház falai között, a miniszter úrtól kezdve más kormánytagokon át mindenki támogatta.
A dolog lényege az, hogy ha egy ügyben nincs ellenérdekű fél, akkor az állampolgár kérelmét, amennyiben a hatóság határidőben nem intézi el, a határidő lejártát követően törvényes vélelemként elfogadottnak kell tekinteni. Nem véletlenül terjesztettük ezt elő, hiszen számos esetben a hatóságok részéről tapasztalható az, hogy határidőket mindenféle jogkövetkezmény nélkül mulaszthatnak, míg az állampolgár akár egyetlen perc késedelem esetén is nagyon komoly jogkövetkezményekkel kell hogy számoljon. Különösen igaz ez az adóhatósági eljárások tekintetében.
De amíg ez a vita és ennek a szavazása folyt, azalatt a tárca előterjesztésében elénk került az adózás rendjéről szóló törvénynek egy olyan módosítása, amely kimondottan ezt a rendelkezést annullálta, és egy bekezdésben azt a megállapítást tartalmazza most már az Art., hogy ezt követően őrájuk, az Art.-re, az adóhatóságra ez a szabály nem vonatkozik. Pedig ha valahol, itt indokolt lett volna ez a módosítás.
Azt szeretném kérdezni, hogy tervezi-e a tárca e szabály megváltoztatását, hiszen október 1-jével lép hatályba a módosítás, és ettől kezdve egy sor törvényben ez a szabály fog érvényesülni. Ezek szerint az Art.-ben nem. Helyesnek tartja-e ezt államtitkár úr?
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť