GODÓ LAJOS

Full text search

GODÓ LAJOS
GODÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy gondolatot szeretnék az általános vita során felvillantani az erdei haszonvételek kapcsán. Ugyanis több olyan feladat hárul majd a kezelőkre, a jogalkotókra, rendeletalkotókra, amelyek a haszonvételek kapcsán határozzák meg a begyűjtés módjait. Ezt a törvény nagyon jól szabályozza, például a gomba, vadgyümölcs, moha, virág, egyéb gyógynövény gyűjtésének a körülményeit.
Az erdő kincsei között több százféle gombát gyűjtenek az erdőbe járó kedves turisták. Ezek közül egyet szeretnék kiemelni, a föld alatt élő gombákat, az úgynevezett szarvasgombafélék gyűjtését. A kezelőknek erre különös figyelmet kellene fordítani, amikor ezek gyűjtésének a szabályait meg fogják állapítani, ugyanis figyelembe kell venni a triflász egyesületek véleményét, és figyelembe kell venni azt is, hogy az első magyar szarvasgombász egyesület az európai szövetség tagja. Figyelembe kell venni azokat a faunát, flórát érhető sérüléseket, amiket az erdőben elkövethetnek. Van még olyan triflász, aki nem kutyákkal gyűjti a gombát, hanem kapával, ásóval, és ezzel a természetet károsíthatja. Gondolom, hogy a természetvédők ezen gondolatok jellegével vetik föl azt, hogy a természetet védeni kell, és egy-egy ilyen kezelő-, illetve rendeletalkotásnál jó lenne minél szélesebb körben a véleményeket kikérni, egyeztetni és az elvárásokat úgy megfogalmazni.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť