VELKEY GÁBOR

Full text search

VELKEY GÁBOR
VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Államtitkár Úr! Csak röviden: egy konkrét kérdésre, a természetvédelmi szervezetek véleményével kapcsolatban elhangzottakra szeretnék reagálni.
Én is hivatkoztam erre a véleménysorra. Arról, hogy mi túl liberális, meg mi nem eléggé liberális, én vitatkozni nem szeretnék senkivel, az ő szóhasználatukkal sem, meggyőződésem azonban, hogy egy fontos liberális elv a megfelelő garanciák biztosítása. És meggyőződésem szerint a természetvédelem, környezetvédelem érdekeinek garanciális elemei kerülnek pontatlanul vagy nem elég pontosan szabályozásra ebben a törvényben.
Nagyon nem szeretném, ha ez a vita, ami a természetvédelem, környezetvédelem kapcsán megfogalmazódik, abba az irányba menne el, hogy szembeállítanánk egymással az erdészeti szakma és a természetvédelem ügyét, mert nekem is meggyőződésem, hogy az erdészeti szakma alapvetően lélekből, szemléletből következően képviseli a környezetvédelem és természetvédelem ügyét.
A kritikák, amelyeket az anyaggal kapcsolatban megfogalmaznak, nem a szakmai szereplők tevékenységével kapcsolatban jelennek meg, hanem még egyszer mondom, a garanciális elemekkel kapcsolatban. Aki olvasta a törvényt, az pontosan tudja, hogy a körzeti erdőtervek a legfontosabb szabályozó elemek, és az abban is rögzített elsődleges rendeltetés, amely a funkciót rögzíti, és az alkalmazott üzemmód, amelynek összhangban kell lenni az elsődleges rendeltetéssel. Ez határozza meg azt, hogy milyen konkrét tevékenységek, annak milyen hozama várható vagy tervezhető egy adott területen.
Nagyon nem mindegy tehát, hogy a körzeti tervek és azok éves lebontása konkrétan hogyan történik, és az ebben meghatározó szerepet betöltő erdészeti hatóság tevékenységében a természetvédelmi szempontok mennyire érvényesíthetők. Ezeknek a szempontoknak a garanciális érvényesülése meggyőződésem szerint hiányzik az anyagból. Ez az, amit mi kifogásoltunk, és ez összhangban van azzal, amit a természetvédelmi szervezetek megfogalmaznak, és megítélésem szerint ebben van lehetőség érdemi előrelépésre az alapján is, ami itt elhangzott. Ettől szerintem liberálisabb és jobb lesz a javaslat.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť