DR. KÓKA JÁNOS

Full text search

DR. KÓKA JÁNOS
DR. KÓKA JÁNOS (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közteherviselés T/2817. számú törvényjavaslatához 27. számú törvénymódosító javaslatunkkal indítványoztuk a személyi jövedelemadó sávhatárának 15 millió forintra emelését 2011-től, ahogyan azt annak idején Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszter, annak idején a Reformszövetség szakértői karának vezetője javasolta.
Szükség van a személyi jövedelemadó 17 százalékos sávhatárának 15 millió forintra emelésére annak érdekében, hogy Magyarország, a környező országokhoz hasonlóan, közeledhessen egy lényegében egykulcsos adórendszer felé. Szükség van erre annak érdekében, hogy tovább csökkentsük az adóéket, az adóterhelést az átlagosnál lényegesen magasabb jövedelmek esetén is; nem feltétlenül azért, hogy az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezők lényegesen kisebb adót fizessenek - bár ez is cél -, de főképpen annak érdekében, hogy ennél a jövedelemkategóriánál ne legyen érdek, ne legyen érdemes megspórolni az adót, és más ágon, osztalékágon vagy egyéb vállalkozási jövedelem oldalán kivenni ezt a jövedelmet.
A környező országok egykulcsos adópéldája, a sávhatár emelése, lényegében egy egykulcsos adó bevezetése azt a tapasztalatot mutatja, hogy nő az adófizetési hajlandóság, és hosszú távon növekszik a beszedhető adó mennyisége is. Ezért kérjük a tisztelt Házat, hogy támogassa a Reformszövetség javaslatát. Azért mondom, hogy nem a kormányt kérjük rá, merthogy a kormány nyilván a Reformszövetség programjának ezt az elemét tette annak idején magáévá.
A T/9817. törvényjavaslathoz 28. számon módosító indítványt nyújtottam be annak érdekében, hogy az adójóváírás kivezetési határának csökkentésével és a kivezetési kulcs csökkentésével a 3,2 millió forintos jövedelemnél jelentkező jelentős marginális adóterhelés-kiugrást igyekezzünk kisimítani. Ezzel az adójóváírás kivezetési határa csökkenne. Egyszersmind a kivezetési kulcs mérséklésével csökkenne a nagyon erőteljes marginális adókiugrás. Hogy egy kicsit érthetőbben megfogalmazva is itt állhasson, arról van szó, hogy ennél a bizonyos jövedelemnél azért nem éri meg száz forinttal többet kifizetni egy alkalmazottnak, mert abból nagyon jelentős összeget, több mint 60 forintot az állam tesz zsebre, és csak kevesebb mint 40 forint marad az adófizetőknél.
(19.20)
Ez a felesleges kiugrás, felesleges csúcs, ennek elsimítása ennek a módosító indítványnak a lényege.
Ezenkívül még nagyon sok egyéb javaslatot tettünk, amely pontosítja a késedelmi kamat, kamattartozás szabályainak ismérveit. Ezek a 26. módosító indítványban találhatók. A 29. módosító indítvány az adóelőleg fizetésének szabályait módosítja, és nagyon sok egyéb fogalmi és részletes pontot igyekeztünk további módosító indítványainkkal a 28-34., 37., 51., 52. és 53. pontban javasolni.
Szeretném a tisztelt elnök úr iránymutatását kérni azzal kapcsolatban, hogy az 57. módosító indítvány, amely a helyi iparűzési adó beszedhetőségének helyi adóhatósági szinten tartását kezdeményezi, ezekhez az ajánlási pontokhoz tartozik, amiről most szó van.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť