DR. KÓKA JÁNOS

Full text search

DR. KÓKA JÁNOS
DR. KÓKA JÁNOS (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 9817. számú törvényhez benyújtott 57. módosító indítványban Bőhm András és Geberle Erzsébet képviselőink javaslatot tesznek a helyi iparűzési adó önkormányzatok általi beszedésének elutasítására, tehát a helyi iparűzési adó továbbra is helyi adóként történő beszedésére és annak a kormányzati szándéknak a módosítására, elutasítására, amely a helyi iparűzési adót az APEH által központilag szedné be.
Szeretném elmondani, hogy ennek a módosító indítványnak a beterjesztésére azért került sor, mert számos önkormányzat, köztük Budapest főváros önkormányzata jelezte, hogy a kormány szándékainak eredményeképpen olyan helyzet állhatna elő, ahol a korábban általuk beszedett helyi iparűzési adó összegének önkormányzat felé történő megfizetésére az eredeti helyzethez képest 30-40 nappal később kerülne sor az új rendszerben. Tehát ugyanahhoz a pénzösszeghez, amit eddig a saját beszedés által az önkormányzatok megfelelő időben beszedtek, ehhez képest 30-40 nappal később juthatnának hozzá ehhez a pénzösszeghez. Tekintettel arra, hogy vannak olyan önkormányzatok, ahol a költségvetés nagyobb része helyi iparűzésiadó-bevétel, ezért ez a likviditási hiány jelentős gazdálkodási problémákhoz vezethetne ezekben az önkormányzatokban.
Szeretném ugyanezen pont kapcsán említeni azt a problémát is, hogy a helyi iparűzési adó beszedésénél, ameddig az a helyi önkormányzat által került kivetésre és beszedésre, addig természetes volt, hogy az egy anyavállalathoz tartozó különféle önkormányzatok területén működő telephelyek az adott évi teljesítmény mértékének megfelelő adót fizettek be. Ha egy több telephellyel rendelkező vállalat egyik telephelye jobban teljesített, a másik telephelye meg kevésbé, akkor a jobban teljesítő telephely szerint illetékes önkormányzat kapott nagyobb összeget, mint a kevésbé jól teljesítő.
Ez azért nagyon fontos, tisztelt Ház, mert ha évről évre változás történik ezeknek a gazdálkodó szervezeteknek a teljesítményében, árbevételében, akkor bizonytalanok vagyunk abban, hogy a kormány által javasolt új, központosított rendszer hogyan tudja ezeket a változásokat lekövetni.
Azért tettünk tehát javaslatot ebben a módosító indítványban a helyi adó helyi jellegének visszaállítására, mert nem látunk egyéb garanciát arra, hogy ez a likviditási probléma, valamint a visszaosztás korrekt mértéke az új rendszerben nyomon követhető lesz. Ezzel azt is mondom, hogy nyitott a módosító javaslatunk olyan kapcsolódó módosító indítványokra, vagy esetleg egyéb bizottsági módosító indítványra nyitott a frakció, amely garanciákat ad az önkormányzatoknak ebben a két tekintetben.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť