CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha az eredeti kérdésére akarnék válaszolni, ami úgy szólt, hogy milyen embertípust akarunk faragni a fedél nélkül maradó és végletekig megsarcolt emberekből, akkor erre egyszerű a válaszom: semmilyet. Nem óhajtunk mi semmilyen embertípust faragni, a kormánynak nem az a dolga. A kormánynak az a dolga, hogy odafigyeljen az emberek problémáira, és keressen rá választ. Ha pedig arra az utolsó kérdésére kellene válaszolnom, akkor nagyon egyszerűen azt mondom, hogy igen, persze, hogy tudjuk, mi a szolidaritás fogalma, és mi a gyakorlata.
Azt mondta az előbb az interpellációjában, van-e értelme kérdezni. Igen, van, mert akkor lehetőség van arról beszélni, hogy mit tudunk tenni a gazdasági világválság által nehéz helyzetbe sodortak sorsának javításáért. Sajnálom, hogy a Fidesznek csak a tagadás jut eszébe, és soha semmit nem tesz le az asztalra, hogy mit kellene egyébként tenni, de a kormány minden egyes cselekedetét - egyszerűen csak úgy fogalmaz - majd visszacsinálja. Azt majd meglátjuk természetesen, hogy lesz-e rá módja.
De nem hagyhatom szó nélkül a kérdéseinek megválaszolása előtt az ön tényeket némileg nélkülöző állításait. A gyes szabályainak változtatásával párhuzamosan 15-16 ezer bölcsődei férőhely létrehozását tervezzük 2012-ig, valamint részmunkaidős foglalkoztatást segítő intézkedéseket teszünk. A szociálpolitikai támogatás felfüggesztése nem jelenti azt, hogy a továbbiakban ne támogatnánk a fiatalok lakáshoz jutását. Az erről szóló javaslatot éppen szerdai ülésén tárgyalja majd a kormány.
Nézzük a kérdéseit! Először is mit teszünk a lakáshitellel terheltek érdekében? Remélhetőleg az ön szavazatával is elfogadja majd az Országgyűlés a nehéz helyzetbe került lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. Ezzel lehetőség lesz arra, hogy a válság miatt munkanélkülivé váltak mellett azok is átmeneti könnyítést kapjanak, akiknek a hiteltörlesztő részlete 30 százalékkal megemelkedett. Ön is tudja, hogy jelenleg ilyen helyzetben körülbelül 360 ezer hitelfelvevő van, számukra ez valódi segítség.
Akiknél már megtörtént a baj, azokat sem hagyjuk magára. Az előbb említett törvényjavaslatban szerepel az is, hogy az önkormányzatokat hozzásegítjük ahhoz, hogy megvegyék az adós lakását, s azt bérbe adják az adósnak. Ez a lépés kiegészül azzal, hogy még könnyebben elérhetővé tesszük az önkormányzatoknak meghirdetett fejlesztési banki 60 milliárdos hitelprogramot, amelynél a finanszírozható célok köre kibővül a lakáscélú hiteleit fizetni nem tudó természetes személy lakása megvásárlásának lehetőségével, azzal, hogy az ehhez a célhoz igényelt hitel esetében az önkormányzatnak saját erőt nem szükséges biztosítania, és a hitelösszeg lakásonként legfeljebb 20 millió forint lehet. Ezzel lehetővé tesszük, hogy ugyanabban a lakásban lakhasson az adós, amiben eddig is lakott.
Ön azt állítja, hogy több mint egymillió nyugdíjas a minimálbérnél is kevesebbet kap. Ez nem állja meg a helyét, hiszen a 2,5 millió saját jogú nyugdíjasból körülbelül 650 ezer az, aki 57 815 forintnál kevesebbet kap kézhez, de róluk sem feledkeztünk meg. Védelmük érdekében a kormány a meglévő források mellé további 500 millió forintot csoportosított át a méltányossági nyugdíjemelésre és egyszeri segélyre. Ezzel a lépéssel további 40 ezer nyugdíjason tudunk segíteni, akinél valamilyen krízishelyzet állt elő.
Azt gondolom, a képviselő úr hibásan közelíti meg a kérdést, ha azt gondolja, hogy úgy teremtünk élhető jövőt, ha túlvállaljuk magunkat, a költségvetési lehetőségeinket. A mostani intézkedésekkel a befektetők bizalmát óhajtottuk megerősíteni, és ezáltal a magyar munkahelyeket megvédeni.
Köszönöm szépen a figyelmet, és kérem, hogy ne csak fogadja el a válaszomat, hanem a törvényjavaslatokat is szavazza majd meg. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť