DR. HOPPÁL PÉTER

Full text search

DR. HOPPÁL PÉTER
DR. HOPPÁL PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Hajdan volt a szocialista embertípus: kemény, mokány, következetes, élharcos, a szocialista munka hőse, és további jelzők sokaságát aggathatnám az önök jogelőd pártja által kialakított embertípusra. Aztán a rendszerváltás környékén mi lett belőle? Napi 16 órát dolgozó, másodállásban, gmk-kban agyongyötört, valutával mutyizó, a sógorokhoz Gorenjéért átugró, a nagymamája valutakeretét is felhasználó, kiszolgáltatott ember, nagy e-vel. Ugyancsak a rendszerváltás környékén ezt az embert kirúgták, rokkantnyugdíjba zavarták, vagy munkanélküli-járulékot kapott, hogy aztán végleg kiessen a munkaerő piacáról.
A nagy művet most készül a kormány befejezni, mert azok az átlagos jövedelemmel rendelkező emberek, akik családjaikkal elmentek a Millenárisba, elmentek a Csodák Palotájába, és hittek önmagunkban és sorsuk jobbra fordulásában (Közbeszólások az MSZP soraiban. - Az elnök csenget.), azok most elvéreznek az önök legújabb kori megszorításain.
(13.40)
Ezek az emberek és családjaik most katasztrofális helyzetbe kerülnek, mert önök engedték, hogy devizahitelek sokaságát vegyék fel. (Derültség, közbeszólások az MSZP padsoraiban.) Olyan törvénymódosításokat fogadtattak el ebben a Házban, amelyek segítségével árverező hiénák prédájává válhat több százezer ember egész életének munkája, tisztelt képviselőtársaim. (Zaj. - Az elnök csenget.)
Hallottuk a 2006-os miniszterelnök-jelölti vitában Gyurcsány Ferencet az Ormánság sorsáért álságosan aggódni. Én rendszeresen járok az Ormánságba, önök elfelejtették az ormánsági embereket, de elfelejtették a szegény családokat is. Sorban veszítik el a házaikat az ott élő emberek, és ez a tendencia már Pécsett is megjelent. Teljes elkeseredésükben, kilátástalan helyzetükben fordulnak hozzám pécsi és baranyai családapák: nincs esélyük. Jól hallották, fedél nélkül maradhat akár több százezer család is Magyarországon.
Önök tudatosan és módszeresen otthon- és családellenes politikát folytatnak. (Zaj. - Az elnök csenget.) Három esztendeje minden lépésük mögött megszorítás van. Minden intézkedésük a munka világa, az otthonok megőrzése, a családi közösségek stabilitása és a biztonságos jövő tudata ellen hat. Soroljam tovább? Legalább 16 százalékkal csökkentett induló nyugdíjat kap az, aki előrehozott öregségi nyugdíjba megy. A gyed és a gyes időszakának lerövidítésével a fiatal anya pedig csak kétéves koráig lehet együtt gyermekével, és a szocpol otthonteremtő esélyét is elvették most tőlük.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mi lesz annak a több százezer családnak a sorsa, akik utcára kerülnek, mert elviszi fejük fölül az otthont a devizahitel? Tudja-e ön, hogy több mint egymillió nyugdíjasnak a minimálbérnél is kevesebb nyugdíjat kézbesít a postás? (Zaj. - Az elnök csenget.) Milyen kilátásai lehetnek ma az időseknek és a fiatal családoknak, hogy életük és jövőjük legyen? Vajon a társadalompolitikai koordinációért felelős miniszter és államtitkára ismerik-e még a társadalmi szolidaritás fogalmát? Várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť