BAJNAI GORDON

Full text search

BAJNAI GORDON
BAJNAI GORDON miniszterelnök: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Asszony! Az ön kérdése és aggodalma jogos és helyes. Egyik oldalról Magyarországnak arra van szüksége - ahogy éppen az egyik előző válaszomban is mondtam -, hogy több legyen a munkáskéz, többen dolgozzanak, hiszen ma alig több mint minden második magyar polgár, felnőtt állampolgár dolgozik, vagyis majdnem minden második magyar állampolgár nem dolgozik felnőtt korában sem. Több szempontból is el vagyunk maradva az Európai Uniótól; így vagyunk az alacsony képzettségűek terén, így vagyunk a nyugdíjhoz közeli korosztályokban vagy éppen a rokkantnyugdíjasok magas száma miatt.
De a kisgyermekes anyáknál azt tapasztaljuk, hogy mivel Magyarországon a leghosszabb az az idő egész Európában, amelyet az anyasági támogatás miatt munkán kívül lehet tölteni, nagyon nehezen és nagyon kevesen térnek vissza a munka világába. Sőt, még egy negatív folyamatot megfigyeltünk: nagyon kevesen kapnak már eleve állást a fiatal hölgyek közül, mert sokszor azt feltételezi a munkaadó, hogy ha majd kisgyermeke születik, akkor tartósan, akár véglegesen kiesik a munka világából, és ezért inkább fel sem veszi. Negatív megkülönböztetés, rosszabb helyzet tapasztalható a kisgyermekes anyukákkal kapcsolatban a magyar munkaerőpiacon.
Éppen ezért a kormány javaslatai most arra vonatkoznak, hogy miközben rövidítjük két évre - még mindig Európa egyik leghosszabb támogatási idejével fogunk rendelkezni ezen a téren -, aközben több mint 15 ezer új bölcsődei-óvodai férőhelyet szeretnénk teremteni a következő időszakban uniós támogatások segítségével. A pályázatok nagy része már le is zajlott, most írtunk ki újakat, és forrásokat csoportosítottunk át erre.
Létrehozzuk, megengedjük a fokozottabb integrációt az óvodák és bölcsődék között. Támogatjuk a családi napközi és a családi gyermekfelügyelet intézményét; ez utóbbit januártól hozzuk létre. És ami nagyon fontos, támogatjuk a részmunkaidős foglalkoztatást; például a közszférában kötelezővé tesszük, hogy amikor visszatér egy anyuka két év után, akkor neki fel kell ajánlani a részmunkaidős foglalkoztatást a közszférában, azért, hogy meg tudja oldani kisgyermekének beilleszkedését.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť