ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A javaslat egy, a szakképzési rendszer átalakulását folyamatosan követő, azzal folyamatosan együtt járó vitának egyik fontos kérdésére kínál megoldást. Tudniillik az a vita régóta létező, komoly kérdés a szakmán belül, a szakképzéssel foglalkozó intézményeken belül is, hogy mi a jó sorrend, mi a jó szervezési mód: célszerű-e előrevenni az elméleti ismereteket, adott esetben a hiányok pótlását; vagy épp ellenkezőleg, az a korábbi szakképzési módszer volt jó, amikor párhuzamosan zajlott a szakképzés, a gyakorlati szakképzés és közben az elméleti felkészítés.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján számos megközelítés, számos vélemény alakult ki ebben a kérdésben. Őszintén szólva, ezeknek egy jelentős része olyan, amit nem vagy nem feltétlenül támasztanak alá a tudományos eredmények, felmérések. Többek között a képviselő úr által említett lemorzsolódási mértéknek és számnak én semmilyen statisztikában vagy felmérésben nem találtam alapját. Nehéz is lenne egyébként ezt statisztikailag kimutatni, hiszen 18 éves korig a mai oktatási rendszerben tankötelezettség van, amit a diákok természetesen teljesítenek. Vélhetően ezek a becslések inkább azokra a tanulókra vonatkozhatnak, akik ugyan formálisan részt vesznek az intézmények munkájában, valóságosan azonban nem végzik el ezeket az intézményeket.
De ami mégiscsak a lényeges és a fontos ebben a kérdésben, az - és ebben mindenképpen osztja a kormány és a tárca képviselő úr, egész pontosan a beterjesztő képviselők álláspontját -, hogy a szakiskola esetében szükség van arra, hogy minél több fajta, minél rugalmasabb forma alakuljon ki a képzésben. Hiszen ma a szakiskolába jelentős részben olyan diákok kerülnek, akiknek valóban vannak tanulási gondjai, akik nem sikeresek az általános iskolában, akiknek adott esetben például a kompetenciamérésben igazolható módon nehézséget okoznak az alapvető tanulási képességek, az írás, olvasás, számolás képessége is.
Ezt a javaslatot azért tudja a kormány támogatni, mert egyrészt nem kényszert kíván bevezetni, nem azt mondja minden szakiskolának, hogy na, akkor most eddig így volt, jövő héten másképp lesz, hanem alternatív lehetőséget teremt, azt mondja, hogy választhatja a szakiskola azt a lehetőséget is, hogy a gyakorlati képzést korábban megkezdi, és ilyen módon csoportosítja, alakítja át a tananyagát.
Ugyanakkor a javaslatban szereplő szabályozás is garanciát teremt arra, hogy a szakiskolába járó diákoknak módjuk legyen - sőt, a tantervben szereplő kötelezettségük - az alapképességek területén kialakult hiányosságok pótlása, tehát magyarán szólva, arra lehetőséget kapnak a szakiskolai képzésben részt vevő diákok továbbra is, hogy bepótolják ezeket a hiányosságokat, és felkészüljenek a munkaerőpiacon való sikeres részvételre.
Összességében tehát azt tudom mondani, hogy ez a javaslat jól átgondolt javaslat, egy olyan javaslat, amelyik rugalmasabbá, sokszínűbbé teszi a szakiskolai kínálatot, ilyen módon lehetőséget teremt arra, hogy vonzóbbá váljon a szakiskola mind abból a szempontból, hogy több diák válassza a szakiskolát, mind pedig abból a szempontból, hogy a szakiskolába járó diákok eredményesek és sikeresek legyenek.
Ugyanakkor azt szeretném elmondani, hogy ez a törvénymódosítás nem oldja meg a szakképzés vagy a szakiskola összes problémáját. Természetesen továbbra is szükség van egyrészt az általános iskolai képzés átalakítására annak érdekében, hogy minden diák erős alapképességekkel és erős tanulási motivációval kerüljön be a középfokba, kerüljön be a szakiskolába, és szükség van arra is, hogy tovább folytatódjon az a szakmai korszerűsítési program, amelyik mind a szakképzés, mind az általános képzés tekintetében elindult a szakiskolai program keretében, s amelyik már eddig is nagyon jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a szakiskolákban mind a szakmai képzés, mind pedig a kompetenciák megalapozása, az általános képzés eredményesebb legyen.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť