ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr szavaiból szerintem azt mindenképpen fontos kiemelni, fontos hangsúlyozni, hogy nincs köztünk vita tulajdonképpen, sem a beterjesztő képviselőkkel, sem a kormánnyal, hogy hatékonyabb, jobb formák, módszerek megtalálására van szükség a szakképzés területén, akár a szakiskolák területén. Talán néhány olyan dologra mégis hadd hívjam fel a figyelmet, ami nem pontosan vagy nem egészen felel meg a beterjesztett törvényjavaslatnak. Talán a legfontosabb, amire érdemes felhívni a figyelmet, hogy ez a törvényjavaslat a szakközépiskolai képzési ágról nem szól, ezért itt az emelt szintű érettségi problémája nem merül fel, bár kétségtelenül az előterjesztő is érintette szóbeli kiegészítésében. Itt mindenképpen a szakiskolai ágról beszélünk, ezt fontosnak tartom megjegyezni.
Egyébként az egy valódi dilemma a szakközépiskola funkciója kapcsán, hogy a szakközépiskolákban a szakképzési vagy a felsőoktatásra való felkészítő funkciónak kell-e erősebbnek lennie, hiszen a mai funkció mindkettőt egyformán lehetővé teszi. De azért született ott is olyan jogi megoldás, ami lehetővé teszi a szakközépiskolák számára azt, hogy a helyi igények és a saját elképzeléseik szerint alakítsák ilyen értelemben a szakképzési programot. Ez a rövidítési lehetőség ott ezért jelent meg. Ebben az évben már finanszírozást is rendeltünk hozzá a költségvetési törvényben, pont a 10-11. évfolyamok, szóval a szakképzést megelőző évfolyamok esetében.
Azt gondolom általánosságban, hogy azokat a modelleket érdemes a szakképzésben követnünk, amelyek a rugalmas igényekhez képesek rugalmasan alkalmazkodni. Szerintem ez alapvető, és ha egy jogi korlátot le tudunk bontani, akkor ez hasznos. Hozzá kell tennem, és ebben egyetértek képviselő úrral, hogy ez nem helyettesíti a szakmai munka elvégzését, csak lehetőséget teremt rá. Én persze másképp értékelem ennek a szakmai munkának az elmúlt évekbeli eredményét.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť