ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Szokás szerint maradnék annál, hogy a tárgyi félreértéseket pontosítsam, bár őszintén szólva nehezen állom meg, hogy a szabadság és az oktatásban lévő szabadságértelmezés, a szabadság és szabályozás viszonyáról ne mondjam el, hogy azért mégiscsak azt gondolom, hogy az nem igazi szabadság, hogy ha nem úgy viselkednek a szereplők a rendszerben, akár az intézmények, akár a tanulók, akár a munkaerőpiac, mint mi ezt szeretnénk, akkor rögtön szabályozásért kiáltunk. Ma ebből a szempontból világos a helyzet. Az egyik oldalról a piac szereplői, a gazdaság szereplői nagyon világosan elmondják azt, hogy a jól képzett munkaerő mellett, az elméletileg felkészült munkaerő mellett szükségük van arra is, hogy legyen kétkezi munkaerő is, közvetlen szakmunkás munkát végző munkaerő, és pont ebben van a legnagyobb hiány, minden munkaerő-piaci szereplő ezt jelzi. Más oldalról az az állítása téves képviselő úrnak, amelyik azt mondja, hogy azért kerülnek szakiskolába a gyerekek, mert kiszorítja őket valamilyen gonosz összeesküvés az érettségit adót középiskolákból, hiszen ma jelentős túlkínálat van érettségit adó középiskolai helyekben. Tehát minden jelentkező be tud kerülni érettségit adó középiskolába.
Ma a diákok elsősorban azért választják a szakiskolát, mert sok ok miatt, amelyek között az egyik ok valóban az az általános iskolai kudarc, amit kezelni kell, de ma ezek a diákok azért választják alapvetően a szakiskolát, mert minél gyorsabban egy megfelelő manuális szakképzettséghez szeretnének jutni, és el szeretnének helyezkedni a munkaerőpiacon. Szerintem ebben, ha ez a diákok akarata, akkor nem akadályozni, hanem segíteni kell őket, és olyan képzési formát kell teremteni, amelyik ezt a célt hatékonyan formálja, amiből nem szabad kiszorítani az általános képzést, ez a törvényjavaslat ezt nem is teszi meg, de lehetővé kell tenni azt, hogy a manuális képzés is megkezdődhessen, korábban, mint a mostani 16 éves korhatár.
Ez a javaslat erre irányul. Én abban a kérdésben nem merek döntést hozni, hogy majd egyszer, ha tökéletes lesz az általános iskola, akkor minden diák azonnal érettségit akar-e szerezni. Szerintem egyébként nem, szerintem akkor is lesznek olyan diákok, akik először egy manuális szakma megszerzésén keresztül jutnak el aztán később a magasabb képzettséghez.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť