ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Semmiképpen nem akartam megbántani a képviselő urat, csak ironizáltam, de a tény ettől még tény marad. Ma jóval több érettségit adó középiskolai hely van, mint ahány jelentkező, ami azt jelenti, hogy minden olyan diáknak, aki érettségit adó középiskolába jelentkezik, módja van érettségit adó középiskolában tanulni.
Az biztosan nem egy szerencsés helyzet, hogy ma a szakiskolába olyan képzettséggel kerül be a diákok jelentős része, mint ahogyan az ma történik, de ezek a gyerekek ma ott vannak a szakiskolában, és nekünk az a dolgunk, hogy olyan szabályozást teremtsünk, amelyik számukra a lehető legjobb oktatást biztosítja. Az úgy nem megy, hogy mi elképzeljük, milyennek kellene lenniük a gyerekeknek, és azt gondoljuk, majd akkor ehhez hozzáigazítjuk az iskolarendszert. A világ olyan, az oktatás dolga olyan, hogy a létező gyerekeket kell tanítanunk, és erre kell jó megoldásokat találni.
Az, hogy a 14 éves korban történő pályaválasztás korai, vagy nem, ez egy komoly szakmai vita, amit nem akarnék itt az Országgyűlésben eldönteni, de ennek oka nem a szakiskola belső szerkezete, hiszen ma sem úgy működik a rendszer, hogy 16 éves korban az első két év után döntik el a gyerekek, hogy milyen profilú szakiskolában vesznek részt a képzésben. Ha ezen változtatni akarunk, akkor azt leginkább az általános iskolai képzés kitolásával lehet megtenni, de ez a javaslat most nem erről szól.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť