BÓKAY ENDRE

Full text search

BÓKAY ENDRE
BÓKAY ENDRE (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Képviselőtársammal nem értek egyet. Azt hiszem, olyan változások indultak el a szakképzés területén, amilyen reformot egyetlen más oktatási területen sem láttunk még. Felhívom a figyelmet, hogy a kormány pontosan azért hozta létre az előző év során a regionális fejlesztési és képzési bizottságokat, hogy a szakképzést olyan módon szervezzék át, hogy a gazdaság igényeinek megfeleljen. Ez a gondolatsor végigment, és a regionális fejlesztési és képzési bizottságokba, nagyobbrészt kétharmados arányban, a gazdaság és az érdekszervezetek, a különböző érdekképviseletek képviselői kerültek beválasztásra elsősorban azért, hogy a szakképzés ne önmagának szóljon, tehát ne az iskolák maguk végezzék el a különböző szakképzést, a különböző szakmákra történő felkészítést, hanem az volt a fő cél, hogy lehetőleg a gazdaság igényeinek megfelelően azokat szolgálja ki.
Ezzel olyan lehetőséget teremtünk a fiatalok számára, amikor arról van szó, hogy valaki egy szakmát megszerez, utána biztosan legyen munkahelye, és főleg ne olyan történjen, hogy olyan népszerű vagy népszerűnek vélt szakmákból ontjuk ki a fiatalokat, ahol utána nem tudnak elhelyezkedni, nem találják meg a helyüket a gazdaságon belül.
Ezért nem értek egyet ezzel a felszólalással, hiszen pontosan az a célunk egy folyamatos reform folyamán, hogy a fiatalokat lehetőleg életképes szakmákra neveljük, amelyeknek hosszú távon is van jövőjük a gazdaságban. Ennek megfelelően történtek a felmérések is, hiszen a regionális fejlesztési-képzési bizottságok felmérik a gazdaság igényeit, és minden évben meghatározzák azokat a kiemelt szakmákat - általában öt szakmát szoktunk megjelölni erre a célra -, amelyek képzését különös módon támogatjuk, sőt majd a következő napirend során ennek vitája is előkerül, hiszen plusz ösztöndíjjal próbáljuk segíteni a fiatalokat abban, hogy ilyen népszerű szakmákat vállaljanak.
Elnök úr, köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť