KATANICS SÁNDOR

Full text search

KATANICS SÁNDOR
KATANICS SÁNDOR, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az oktatási és tudományos bizottság 2009. április 22-ei ülésén tárgyalta a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról T/9417. számon benyújtott törvényjavaslat tárgysorozatba-vételét és egyben általános vitára való alkalmasságát.
A bizottság ülésén az előterjesztők nevében Tatai-Tóth András szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy a törvénymódosítás célja annak a problémának a kezelése, hogy a szakiskolákban tanuló gyermekek mintegy 30-40 százaléka nem kezdi meg a szakiskola 10. osztálya után a szakképző évfolyamot, mivel eddigre lemorzsolódik, kiesik az oktatás rendszeréből. Nem tudja teljesíteni a tankötelezettséget, annak ellenére, hogy az iskolák hatalmas energiákat fordítanak erre, amely azonban komoly adminisztrációs feladatot is jelent az intézmények számára. Egyre erőteljesebben jelenik meg az az igény, hogy ezeknek a tanulóknak már a 9. évfolyamon tegyük lehetővé a szakmunkásképzés megkezdését.
Az indokolásban elhangzott, hogy a 2005-ös közoktatási törvény módosításával növeltük azt az órakeretet, amelyet szakképzést megalapozó, úgynevezett pályaorientációs képzésre lehet fordítani - ez az összóraszám mintegy 40 százaléka lehet -, s ehhez normatívát is biztosítottunk, kialakítottuk a felzárkóztató oktatás rendszerét is, mégis a helyzet elemzése azt mutatja, hogy további intézkedésekre van szükség.
A törvénymódosítás kezdeményezésének időpontja azzal indokolható, hogy ez teszi lehetővé elfogadása esetén az iskoláknak és a fenntartóknak a megfelelő döntések meghozatalát, a szükséges intézkedések megtételét ahhoz, hogy az új rendszerű képzés 2010 szeptemberében elkezdődhessen az ezt felvállaló iskolákban, miután elkészülnek az ezt lehetővé tévő, alacsonyabb szintű jogszabályok, rendeletek.
A benyújtott törvénymódosítás értelmében a szakiskolák olyan három-, illetve négyéves képzéseket indíthatnának meghatározott szakmákban, ahol a gyakorlati képzés és az elméleti képzés aránya 50-50 százalék, s a gyakorlati képzés már a 9. évfolyamon megkezdődhetne. Ez lehetővé tenné a szakiskolai képzés egy évvel történő megrövidülését is, illetve a szakmai gyakorlati képzés mellett a tanulók olyan kompetenciákat sajátíthatnak el, amelyek növelik a munkaerőpiacon való elhelyezkedésük esélyeit.
Fontos megjegyezni, hogy a javasolt képzési forma bevezetése nem kötelező az intézmények számára, hanem azok a szakiskolák, ahol nagy a tanulók lemorzsolódása, ennek megakadályozására ilyen osztályt, osztályokat is indíthatnak a jól bevált képzések mellett. Az új képzési formával elsősorban a tanulási problémákkal küzdő és/vagy szociálisan hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását, esélyegyenlőségük növelését szeretnénk elérni, vagyis nem a korábbi hároméves tanoncrendszert szeretnénk visszaállítani, hanem egy korszerű, pedagógiailag, szakmailag kidolgozott, a fizikai munkára, szakmára való felkészítéssel összekapcsolt műveltségelemek beiktatásával folyó képzésről van szó. Fontos eleme az előterjesztésnek, hogy a szakképzésben is lehetővé teszi a beszámíthatóságot nem csak a szakközépiskolákban, amellyel lerövidíthető a képzési idő.
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A törvényjavaslat tárgyalásakor az ellenzék képviselői elmondták, hogy a céllal, amely a szakiskolás tanulók lemorzsolódásának csökkentését tűzte ki célul, egyetértenek, de tartanak attól, hogy a tanulók és az iskolák nagy része is ezt a formát akarja választani a képzési idő megrövidülése miatt, s nem látnak arra garanciát, hogy ez megakadályozható legyen. Akkor tudnák támogatni az elképzelést, ha konkrétan biztosítható lenne az a gyermekcsoport, amire a törvényjavaslat vonatkozik.
A meghívott vendégek közül a PDSZ képviselője támogatólag nyilatkozott a törvénymódosítási tervezetről, akárcsak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének a képviselője. Végül a bizottság 15 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 8 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot tárgysorozatba vette, és általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť