MOHÁCSI JÓZSEF

Full text search

MOHÁCSI JÓZSEF
MOHÁCSI JÓZSEF (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Hozzászólásomat egyértelműen azzal kezdem, amit Velkey Gábor képviselőtársam a végén fejtett ki, hogy a választást nyilván segíteni kell, nem korlátozni. És azok a bizonyos hiányszakmák, amelyeket most nagyon jól látunk, hiszen az utóbbi időszakban a felsőoktatásban is egyértelműen a kereskedelem, az idegenforgalom felé ment el a nagyobb százalék jelentkezése, ez nyilván a középiskolákban, illetve a szakképző iskolákban is visszahat. Elsőrendű feladat a munkaerőpiac kielégítése, márpedig ez azzal jár, hogy milyen szakmák a hiányszakmák. Tehát nehogy abba a hibába essünk, mint ami akár most van - és nem minősítve egyetlenegy főiskolai végzettséget sem -, hogy túlképzés van pedagógusokból vagy éppen jogászokból vagy közgazdászokból, vagy ne adj' isten majd az lesz idegenforgalmi szakemberekből is.
(13.30)
Tehát nyilván messzemenőkig figyelembe kell vennünk azokat az igényeket, amelyeket a munkaerőpiac támaszt. Talán az nem jó kifejezés, Velkey képviselőtársam, hogy korlátozva van konkrétan, hiszen szabad választás van az iskolákban. Némi ráutalás persze azért van ebben, úgy gondolom, tehát nem akarok ellentmondani saját mondanivalómnak, de azért ennek a választási szabadsága egyértelműen megvan. És ha ez működik, és a szakképzés mellett nyilván el fog jönni az az időszak is, amit államtitkár úr kifejtett, bízunk benne, hogy egyszer be fog következni, és mindenkinek érettségire lesz szüksége, de nyilván lesz egy réteg, amely meg fog elégedni a szakmunkájával, azzal a szakmunkával, ami, ha az iskolai elméleti képzés mellett a gyakorlati oktatással párosul, mint az működött egy időben egészen jól, akkor biztos vagyok benne, hogy akár a humán oldalról, akár a gyakorlati oldalról is kiváló szakembereket fogunk képezni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť