VELKEY GÁBOR

Full text search

VELKEY GÁBOR
VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm. A szabadság-szabályozás vitában én sem szeretnék többet mondani annál, mint amit elmondott, de szeretném, ha államtitkár úr egyértelműen fogalmazna. Én azt mondtam - és szerintem ez helyes állítás -, hogy amikor szabadságról beszélünk, mindig tudnunk kell és számba kell vennünk, hogy az érdekelt szereplők érdekérvényesítési esélye és képessége milyen. Nem arról beszéltem, hogy él-e a lehetőséggel, akar-e élni a lehetőséggel. A mai közoktatási rendszert, szakképzési rendszert tekintve - és részemről ezzel a vitát szeretném is lezárni, csak elmondom a véleményem -, tanulmányok sora bizonyítja, hogy a szülői érdekek és tanulói érdekek érvényesítése korlátozott, a választási lehetőségük korlátozott, a módosítása a választásnak szintén korlátozott, a gazdasági szereplők érdekérvényesítési szerepe szintén korlátozott.
A következő napirendnél fogunk arról beszélni, hogy a regionális képzési és fejlesztési bizottságok létrejöttével ez a szerep valóban erősödik, ebben közöttünk nincs vita, ezzel egyetértek, de még mindig korlátozott. Az lesz a kérdés, hogy a képzési és fejlesztési bizottságok hogyan fognak élni a számukra adott jogosítványokkal, azzal erősödhet a gazdasági szereplők szerepe. És egy szereplő érdeke érvényesül igazán, ez az intézményi érdek. Az intézményi érdek pedig a jelenlegi finanszírozási rendszert tekintve a tanulók megszerzése, a tanulók megtartása, minél tovább történő megtartása, itt jelenik meg, a többi érdek korlátozott.
A szabályozás akkor, amikor a szabadság anarchikus viszonyokat eredményez, akkor indokolt, de csak korlátozottan, illetve megfelelő érdekeltségi rendszerek szükségesek ahhoz, hogy a korlátozottan érvényesülő érdekek is markánsabban jelenjenek meg. Ez pedig a gazdasági szereplők befolyásának és szerepének erősítésén keresztül valósulhatna meg. Ma ez rendkívül korlátozott.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť