VELKEY GÁBOR

Full text search

VELKEY GÁBOR
VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tatai-Tóth Andrásnak szeretnék először röviden válaszolni. Nagyon örülök neki, hogy az elvi rendszerben nincs vita közöttünk. Úgy gondolom különben, hogy egy rendszer kereteinek a szabályozása rendkívül fontos, és ha ennek egy elemét az ember megváltoztatja, akkor rögtön rengeteg minden változhat ennek következtében, tehát a szabályrendszer módosítása nem olyan játékszer.
Az elmúlt 15 év közoktatási szabályozási története mutatja, hogy sok meggondolatlan szabályozás milyen következményeket hozott, de ebbe most nem akarok részletesen belemenni. Csak annyit szeretnék mondani, hogy szerintem a pedagógiai tudás Magyarországon sokkal fejlettebb annál, semmint hogy ne tudjunk a pályaorientációt, szakmai megalapozást, pályaválasztást megalapozó képzések szervezésébe becsempészni annyi manualitást, annyi gyakorlati jellegű tudást, és ezt nem tudjuk az általános műveltséget megalapozó képzési tartalomban gyakorlatorientáltan végezni a szakiskolában, hogy azzal motiválni lehetne a tanulókat.
Tudom, sokkal nehezebb már azokat a gyerekeket motiválni 15-16 éves korban, akik elvesztették az érdeklődésüket meg a motivációjukat 10-14 éves kor között. Ezért a kulcselem a 10-14 éves kor, a másik elem pedig a felső szakasz. Szerintem a tartalomban kell változtatni, nem pedig a szabályozásban és a formában. A tartalom megadja a lehetőséget, hogy azt a problémát, amit mind a ketten fontosnak tartunk, azt kezeljük.
Abban nincs vita közöttünk, és én nem akarok demagógiában versenyezni senkivel, hogy a munkaerő-piaci elhelyezkedés a legfontosabb. Ám azt is tudni kell, hogy a rövid szakmai képzési tartam sokkal jobban igazítható a munkaerő-piaci (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) igényekhez, mint a négy-öt éves szakmai képzés, hisz a tankötelezettség nem változik. Az önök javaslata megnyújtja a képzést, nem pedig rövidíti.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť