VELKEY GÁBOR

Full text search

VELKEY GÁBOR
VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen. Arató államtitkár úr egy megjegyzésére reagálnék. Nem akarok vitát provokálni, de nem szabad elvarratlanul hagyni azt a gondolatát, amikor azt mondta, hogy én holmi gonosz összeesküvésről beszélek. Ez nem igaz, szó sem volt erről, ezeket a szavakat nem is használtam, ilyen utalást sem tettem. Ellenben jelezni szeretném, továbbra is azt gondolom, hogy a 14 éves korú tanulók túlnyomó többsége negatív szelekció eredményeként kerül a szakiskolába, nem pedig pozitív, tudatos, szándékolt választás eredményeként. Azért megy oda, mert máshova nem tud bejutni.
Természetesen a pozitív választásra is van példa, de fenntartom azt az állításom, hogy ez nem szakmai tévedés, és szerintem az a jellemzőbb, amelyik negatív értelemben szelektál. Különben a szakiskolai, szakmai végzettség megszerzésére elvileg érettségi utáni szakképzésben is van lehetőség, és ezzel az érettségizettek magasabb tudásszinten kielégíthetik a munkaerőpiac ilyen jellegű igényeit. Épp az a jó a szakképzés-fejlesztési ösztöndíjban, hogy erre lehetőséget teremt. A következő napirendben lesz erről szó.
(13.50)
Bókay Endrének pedig csak egy nagyon rövidet; ön azt mondja, hogy azért kell szabadságot adni, mert a lemorzsolódók problémájának kezelésére ez a módszer megoldást ad. Én fogadok önnel - nem szokás, de jelzem, meggyőződésem -, hogy az a módszer, amit önök itt kinyitnak és amit lehetővé tesznek, nem a lemorzsolódók problémáinak kezelésére fog csak szolgálni, hanem általános érvényű lesz, majd’ minden szakiskola a képzését ebben a formában fogja megszervezni, ami pedig a pályaválasztást biztosan lehozza, a párhuzamosságot növeli, és az átjárhatóságot a szakképzés megkezdésének időpontjában korlátozni fogja. (Az elnök a csengővel a hozzászólási idő leteltét jelzi.) Sajnos, ez lesz a következménye szerintem, ezért a módszer nem jó.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť