BÓKAY ENDRE

Full text search

BÓKAY ENDRE
BÓKAY ENDRE (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Velkey Gábor képviselőtársammal teljesen egyetértek, mert ha a regionális képzési bizottságok ilyesfajta jogát csökkentjük, akkor az egésznek az értelmét vesszük el. Hiszen ha nem ez a bizottság határozza meg a gazdaság igényeinek megfelelő képzési struktúrát, összetételt, szerkezetet, akkor valójában meg lehet kérdezni, hogy ki, és akkor az intézményen belül az iskolák a maguk belátása alapján fogják ezt meghatározni, és ez nem biztos, hogy megfelel a társadalmi igényeknek, a gazdasági elvárásoknak.
Annak ellenére, hogy ebben teljesen egyetértünk, én vitatnám az ön állítását. Az mondja, hogy a regionális fejlesztési és képzési bizottságok egyfajta területi lobbista érdekeket szolgálnak. Ez nem fedi a valóságot. Én a magam részéről a dél-dunántúli bizottságnak vagyok az elnöke, de minden egyes döntésnél nekünk mérlegelnünk kell azt, hogy a tiszkek hogy tudják összeszervezni ezt a nagyon szétszórt szakképzési rendszert, hiszen tudjuk, hogy egyik helyen a humán tőke rendkívül fejlett, tehát nagyon jó színvonalú oktatók vannak, jó technológiai berendezésű műhelyek, oktatótermek várják a fiatalokat, másik oldalon viszont kevésbé jók, vagy egyszerre két ilyen is kifejlődött egy városon belül is. Ezeknek az összeépítéséhez, összehangolásához nyilván idő kell, tehát lépésről lépésre lehet megtenni ezt, és olyan radikális döntéseket nem tudunk hozni, amikor azt mondjuk, hogy egyik pillanatról a másikra valahol a képzést megszüntetjük, felszámoltatjuk azon az alapon, hogy a másikon már megy.
Figyelembe kell vennünk azt, hogy a tanulók milyen messze vannak az adott képző intézménytől, milyen a beiskolázási körzete, tehát nagyon sok olyan társadalmi, politikai, gazdasági és egyéb szempontot is figyelembe kell vennünk a döntésnél, ami meghatározza, hogy hol milyen képzést indítsunk. Ez persze, hogy sokféle szempontot veszünk figyelembe, nem jelenti azt a mi számunkra, hogy lemondanánk egy perspektivikus döntés lehetőségéről, hogy minél racionálisabban szervezzük meg a képzési szerkezetet egy-egy régióban.
Elnök úr, köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť