BÓKAY ENDRE

Full text search

BÓKAY ENDRE
BÓKAY ENDRE (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen. Én sem akarom elmélyíteni itt a vitát, de a tiszkek esetében azt tudnunk kell, hogy ha jól emlékszem, nyolcféle módon alakulhattak meg a tiszkek, főleg a második forduló során. Ez azt jelenti, hogy joga volt mindenkinek különböző társasági formát választani ahhoz, hogy a tiszkszervezetet létrehozza. Ebben én nem találok kivetnivalót. Tehát ha zavar mutatkozik, akkor elsősorban ebben jelentkezhet, hogy különféle alapelven szerveződtek meg. A tartalmi működésükben, tehát a belső szerkezetükben, abban a céljukban, hogy összehangolják a képzéseket, a szakképzéseket, hogy egyes szakterületeken ne legyen egyszerre 3-4 helyen párhuzamos képzés, ugyanakkor másik szakmában, hiányszakmában meg ne legyen képzés, ezt a szerepüket a tiszkek betöltik, és véleményünk szerint egyre jobban, egyre ügyesebben töltik be. Ennek feltétele az is, hogy az rfkb-k is eredményesen működjenek.
Megjelent a tiszkekben még egy másik típusú szervezet, ami egy picit nehézkesebb, amikor speciális szakmákra, bányával, energiaszolgáltatással vagy egyebekkel kapcsolatban oktatnak. Ezeknél meglehetősen szétszórt ez a struktúra, de ezek a típusú tiszkek már országos képzési rendszert készítenek elő. Nyilván olyan munkaerőt képeznek, amire az országnak elengedhetetlenül szüksége van, de nem túl nagy számban. Nos, ők egy másik típusú szerepet visznek, az rfkb-k egymás között megegyeztek, hogy egy-egy ilyen regionális közösség területén lévővel szemben nem hoznak létre egy másik területen működő, hasonló típusú tiszket, pontosan azért, hogy ne csak a régió, hanem az egész ország képzési struktúrájának felállításakor tekintettel legyünk a párhuzamosságok felszámolására. Elnök úr, köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť