VELKEY GÁBOR

Full text search

VELKEY GÁBOR
VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen. Nem szeretném élezni a vitát, én mindösszesen azt mondtam - és fenntartom ezt az állításomat -, hogy megvan az a veszély, hogy a területi vagy a települési érdek érvényesítésének vagy képviselőjének szerepét veszik át a gazdasági szereplők. Ezt továbbra is állítom, magam is több ilyen bizottság működését láttam, vizsgáltam, kutattam. Egyéb más szempontok mellett ezek a szempontok sajnos minden esetben megjelentek. Ezt persze nagy odafigyeléssel lehet korlátozni.
Azonban fontosnak tartom azt, amit elmondott képviselőtársam, ugyanis ő is arra hívta fel a figyelmet - csak persze nem így fogalmazott -, hogy a tiszkek létrehozásának szabályozásakor olyan szélesre nyitotta, olyan szabaddá tette a tiszklétrehozás kapuját a törvényhozás, hogy ennek aztán azt lett a következménye, hogy megítélésem szerint, mondhatjuk, szinte anarchikus helyzet van intézményi szinten a tiszkeknél, és ezt most valakinek helyre kell hozni. Ezt valóban több lépcsőben, odafigyelve, folyamatokat korrektül kezelve a regionális képzési és fejlesztési bizottságok - együttműködve a fenntartókkal - kell hogy megtegyék egyéb szereplő hiányában, hisz regionális összehangolást valóban ez az egy szereplő csinálhat, a fenntartók erre nem képesek, mert nem régiókat fognak át. Ez az egyetlen szerv, amelyik régiós szintű.
Még egy módosító javaslat van, amelyikre röviden szeretnék reagálni, ez a 9. számú, Kuzma László javaslata. Nem a javaslat konkrét megfogalmazásával értek egyet, csak a jelenségre hívnám fel a figyelmet. Az NFT I.-ben létrehozott tiszkek épp a megnyerhető nagy források következtében a többi tiszkkel szemben versenyelőnyben vannak. Az ő javaslata azt a célt szolgálta volna, hogy ezek korlátozottan juthassanak hozzá a fejlesztési forrásokhoz. Én ezt nem tartom helyesnek, ugyanakkor kezelni kell a versenyhátrányt, amely a később létrejövő tiszkek esetében fennáll, különösen azok esetében, amelyek az NFT II. forrásaiból sem részesülnek, jelentős fejlesztési pénzeket nem tudunk ezekhez csoportosítani.
(14.20)
Ott figyelembe kell venni ezt a versenyhátrányt, vagyis több forrást kell kapniuk a decentralizált fejlesztési forrásokból.
Köszönöm az elnök úr türelmét is, hogy túlléphettem az időt. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť