DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság a most tárgyalt törvényjavaslatot megtárgyalta. A bizottság ülésén vita nem bontakozott ki, inkább az álláspontok ismertetésére került sor, amit három pontban tudnék összefoglalni.
Először is a Fidesz, az ellenék képviselői örömüket fejezték ki a vonatkozásban, hogy a törvényjavaslatban szerepelnek olyan elemek, amelyek megtalálhatók voltak a '98. évi büntető novellában, és azon álláspontjuknak adtak hangot, hogy ha és amennyiben ezt ők módosító javaslatokkal ki tudják teljesíteni, akkor esetleg lehetőség van arra, hogy az ellenzéki képviselőcsoportok is megszavazzák az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Ugyanakkor kormányoldalról elhangzott az, hogy éppen ezek azok a javaslatok, amelyek legalábbis meggondolásra alkalmasak. Ezt az általános vita folyamán kicsit bővebben ki fogom majd fejteni. Másrészt felmerült kérdésként az, hogy miért nem egységes büntető törvénykönyv fekszik előttünk, miért egy novelláris módosítás.
Harmadrészt pedig a megelőző jogos védelem került szóba mind kormánypárti képviselő, mind pedig ellenzéki képviselő megszólalásaiban. A megelőző jogos védelemmel kapcsolatban azt kifogásolták ellenzéki képviselőtársaim, hogy ez legalábbis azt a látszatot kelti, mintha az állam ki akarna vonulni az állampolgárai megvédésének szférájából, magyarán nem kívánná megfelelőképpen ezt a feladatot felvállalni, hanem átruházza ezt a lehetőséget az egyes állampolgárokra. Ennek ellenérveként elhangzott a bizottsági ülésen az, hogy a megelőző jogos védelem egyrészt, ahogy államtitkár úr is említette most az expozéban, egy társadalmi igényre reagál, azt kodifikálja, és egy pluszlehetőséget ad, tehát ez semmiképpen sem negatívumot jelent, hanem csakis kizárólag pozitívumot. Ennek részleteit is majd az általános vita során kívánom kifejteni.
Mindezekkel együtt az alkotmányügyi bizottság többsége a javaslatot támogatta, és az Országgyűlésnek megtárgyalásra ajánlja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť