DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én nem fogom kihasználni a húszperces időkeretet, lényeges pontokat szeretnék kiemelni ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban képviselőcsoportom nevében.
Először is: ismerve a szabad demokraták álláspontját, legalábbis a többször hangoztatott álláspontját, amely szerint a bűncselekményeknek a nyomozati szakban való hatékonyságemeléssel lehetne igazán gátat szabni, amellyel egyetértek, hogy a felderítési mutatók javításával a büntetőeljárással megcélzott cél megvalósítható, de azt is tudomásul kell venni, hogy ez az enyhítési politika, ami itt az utóbbi években zajlott, nagyon káros eredményt hozott. Tehát ebből arra a következtetésre kell jutnunk, hogy igenis, a büntetési tételek drasztikus szigorítása is a visszatartó erő fokozásával fog járni. Nem akarok ebbe a vitába belemenni, biztos vagyok benne, hogy Hankó Faragó képviselőtársam erről hosszan fog beszélni. Azt hiszem, mind a két területen bőven van teendő ahhoz, hogy ez a két terület egymás mellett hatékony eredményt érhessen el.
Bárándy képviselő úr hivatkozott egy tegnapi tévébeszélgetésre. Ennek a tévébeszélgetésnek én is részese voltam, és ott is kifejtettem, amikor a szerkesztő felvetette, hogy tulajdonképpen mi az indoka annak, hogy ez a novella most a Ház elé kerül, akkor mondta azt, hogy van egy gyors, szükségszerű lépés, aminek a szigorítások terén kell bekövetkeznie, és a tíz éve folyamatban lévő kodifikációs munka részeredményét is behozza az Országgyűlés elé a kormány. Én ezzel nagyon nem értek egyet, annál is inkább, mert 2002 óta akárhányszor indokolt esetben törvényjavaslatot terjesztettünk elő bizonyos kérdések mielőbbi gyors rendezése érdekében, mindig azt a hivatalos álláspontot kaptuk, hogy a büntető törvénykönyvhöz most már nem szabad hozzányúlni, a büntető törvénykönyv kodifikációja az utolsó stádiumánál tart, és akkor egy egységes, új büntető törvénykönyv megalkotására lesz lehetőség, ezt fogja a Ház megtárgyalni.
Messze nem erről lett szó, mint kiderült. Én egyszerűen úgy ítélem meg, hogy az a tarthatatlan helyzet, ami itt a különböző elkövetések során a lakosság hangulatát borzolja, mindenféleképpen drasztikus szigorítást tesz lehetővé és indokolttá. Ez magából a kormány-előterjesztésből is kiderül, mert végig kell csak nézni, tisztelt Országgyűlés, ennek a törvényjavaslatnak a három lépcsőben megvalósuló hatályba léptetését. A drasztikus szigorítások, amelyek az erőszakos cselekmények miatt jönnek, a kihirdetést követő harminc napon belül hatályba lépnek; egy csomó rendelkezés pedig majd csak január 1-jén fog hatályba lépni; utána a büntetési tételekkel kapcsolatos rendelkezések meg majd több mint egy év múlva, 2010. július 1-jén lépnek hatályba. Így meglehetősen indokolatlannak tartom, hogy egy törvénycsomagban kerüljön be ez a háromlépcsős rész a Ház elé, amire kizárólag azt az egy magyarázatot tudom elképzelni, hogy a kormánytöbbség nem volt hajlandó elfogadni az ellenzék által beadott szigorításokat, a kényszer rávitte, hogy legyen, újabb ötlete nem volt, és azért, hogy ne lógjon ki nagyon a lóláb, leöntötték egy csomó olyan anyaggal, ami majd másfél év múlva válik ténylegesen a jog részévé. Ezt a fajta mentalitást mi mindenféleképpen túlzottnak és elfogadhatatlannak tartjuk.
Tisztelt Országgyűlés! Én nem akarok belemenni a részletekbe. Itt a két felvezetés során nagyon sok részszabály kritikája elhangzott, támogató is és kritizáló is. Én is csupán csak azt szeretném leszögezni, hogy ezt a törvénymódosítást - főleg, ami a szigorításra vonatkozik - nagyon kevésnek és szinte már csaknem pótcselekvésnek tekintjük. Ilyen körülmények között ezt a fajta módosítást nem fogjuk megszavazni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť