DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága május 11-ei ülésén tárgyalta a közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó, egyes törvények módosítását kezdeményező T/9555. számú törvényjavaslatot, és szeretném már most jelezni, hogy 9 igen, 6 nem és 2 tartózkodás mellett általános vitára ajánlotta.
A környezetvédelmi bizottság számára, túl a közbiztonság megcélzott erősítésén, egészen pontosan ennek szerves részeként az a fontos, hogy az úgynevezett zöldterületeken fokozódik-e, növekszik-e a biztonság avagy sem. E tekintetben pozitív kezdeményezéseket tartalmaz a törvényjavaslat. Nem is igazából ez volt az, ami kérdés tárgya volt, hanem az, hogy az vajon mennyire teljes körű. A környezetvédelmi bizottság egyfajta ideája, a néhány európai országban is honos zöldrendőrséghez hasonlóan, egy olyan, a biztonságot fokozó testület vagy szerveződés, amelyik döntően a vidéki élethelyzetekben jelentkező vagyon- és közbiztonság szempontjából és a környezet szempontjából fontos védelmet tudja megteremteni.
Ez a mostani törvényjavaslat sok tekintetben, bár nem célozza meg ezt a bizonyos zöldrendőrséget, mégis számtalan olyan elemet tartalmaz, amelyik ebbe az irányba tett nagyon határozott lépésként értelmezhető, hiszen a különböző területeken különböző jogállású őrszemélyzetek látnak el olyan feladatokat, amelyek értelmezhetők úgy is, mint a rendőrség egy sajátos szeme, az ő szeme és füle, amely szem és fül jelzésére beindul egy gépezet, és a rendőrség is köteles eljárni, mellé téve a szemhez és a fülhöz a szájat, adott esetben a kezet is a jogsértők elfogásához.
Miközben ilyen határozott lépésnek tekintjük ezt a törvényjavaslatot, hiányoljuk azt, hogy nem teljes körű. Nem teljes körű abban a vonatkozásban, hogy a természetvédelmi őrszolgálatra úgy néz ki, hogy igen, a mezőőri szolgálatra nagyobbrészt, ezzel szemben az erdészeti őrszolgálatra, a vadászati és a halászati őrök vonatkozásában megítélésünk szerint nem tartalmaz olyan javaslatokat, amelyek megteremtenék azt a bizonyos segítséget ezen őrszolgálatok számára is, ami a zöldrendőrség ideájában van. Éppen ezért a bizottság azt vette a fejébe, hogy olyan módosító indítványt próbálunk megfogalmazni, amely ezt az általunk vélt hiányosságot orvosolja.
Szeretném azt is jelezni, hogy bizonytalanság alakult ki abban a tekintetben, vajon nemcsak jogértelmezési kérdés-e az, amit mi hiányolunk, hiszen vannak olyan álláspontok, vélemények, amelyek szerint mind a vadászati, mind a halászati őr a mezőőrökön felül rendelkezik még külön jogosítványokkal. A gyakorlatban azonban pontosan az a helyzet, hogy a mezőőri jogosítványokat nem tulajdonítják nekik, pusztán az egyes ágazati törvényekben leírt jogosítványokat kérik számon rajtuk, illetőleg lehetőséget biztosítanak azok ellátására.
Elképzelhető tehát, hogy ennek az értelmezési kérdésnek nagyon határozott és egyértelmű megoldása lesz a végső megoldás, de ha nem, akkor ezzel a jelzett módosító indítvánnyal mindenképpen élni kívánunk, és megítélésünk szerint ennek elfogadásával nemcsak az általános vitára, hanem a legvégén elfogadásra is fogjuk tudni ajánlani a tisztelt Országgyűlésnek a közbiztonság, benne a vidéki közbiztonság javulását reményeink szerint eredményező törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť