DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Asszony! Természetesen, amikor ilyen, valóban, ahogy ön is fogalmazott, mindnyájunkat megrázó események történnek, föl se merülhet, hogy ezt bárki gyerekcsínynek minősíthesse, természetesen mi is tiltakozunk az ellen, hogyha ilyen elhangzik, elhangozhat. Természetesen gyerekbűnözésnek sem lehet minősíteni, hiszen ebben az esetben a rendőrség elfogta az elkövetőket, és nem gyermekekről, hanem fiatalkorúakról van szó.
És én itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem helyes, hogyha a két kategóriát keverjük, mint ahogy ön sajnos a hozzászólásában keverte, hiszen először arról beszélt, hogy 11 438 fiatal- vagy gyermekkorú elkövető volt, de utána a következő mondatában már gyermekkorúaknak nevezte őket. Más a két kategória, és más kezelést is igényelnek. A magyar jog szerint 14 éven felüliek vonhatók felelősségre bűncselekmény elkövetéséért büntetőjogi eszközökkel, és ez általában megegyezik a fejlett országok gyakorlatával, a 14 éven aluli fiataloknál más eszközöket kell alkalmazni. Sajnos, a gyermekkorúak által elkövetett erőszakos cselekményeknél mindig ott van mögötte az a családi környezet, ahol a rossz mintákat látják, az a társadalmi környezet, ahol a rossz mintákat látják.
Szeretném elmondani azt, hogy valóban, az elmúlt időszakban, legnagyobb sajnálatunkra, számos olyan bűncselekmény történt, amely megrázta a társadalmat, amelyek nagy feltűnést keltettek; hogy csak a legutóbbi időszakra utaljak, a kiskunlacházi gyilkosság, vagy amikor Veszprémben egy ismert sportolót öltek meg, vagy az a gyilkosságsorozat, amelyik roma embertársaink ellen irányult, ezek a városszéli házaknál elkövetett bűncselekmények.
(9.20)
Ugyanakkor azt is szeretném elmondani, hogy szerencsére az elmúlt tíz évben általában csökkent a bűncselekmények száma, és a legutóbbi statisztikai adatokból kiderült, hogy idén az első negyedévben is csökkent a bűncselekmények száma az előző évhez képest. Egyébként nagyon érdekes módon például Kiskunlacházán is 2008-ban csökkent a bűncselekmények száma, ugyanakkor nem szabad elhallgatni azt, hogy bizonyos bűncselekményfajtáknál kedvezőtlen változások is bekövetkeztek, és pont az erőszakos bűncselekményeknél is.
A mai napon kezdi az Országgyűlés tárgyalni többek között a büntető törvénykönyv módosítását, de a büntetőeljárási törvény módosítását is. A büntetőeljárási törvény módosításával az a célunk, hogy gyorsabbak legyenek ezek az eljárások, a büntető törvénykönyv módosításával pedig reagálni kívánunk pont azokra a kedvezőtlen tendenciákra, amikről ön is beszélt: az erőszakos bűncselekmények ellen kívánunk határozottabban, a törvény nagyobb erejével fellépni, például a fegyveresen elkövetett bűncselekmények szigorúbb büntetésével.
Természetesen nemcsak a büntetőjog szabályait kell változtatni, éppen az elmúlt időszakban kezdeményeztem megbeszéléseket az Oktatási Minisztérium vezetőivel: tekintsük át azt, hogy az iskolában elkövetett bűncselekményeknél, az iskolában elkövetett erőszakos cselekményeknél milyen jogi megoldásokat kell alkalmaznunk. Nem biztos, hogy a büntetőjog erre a legalkalmasabb eszköz, hogy a büntetőjogi szabályokat szigorítsuk, hiszen például a tanárok most is fokozott büntetőjogi védelemben részesülnek, hasonlóan például a rendőrökhöz. Meg kell nézni, hogy az oktatási törvény szabályai megfelelőek-e, ezek a tárgyalások szakértői és vezetői szinten hamarosan elkezdődnek.
Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy a rendőri jelenlétet növeljük a településeken, főleg a legveszélyeztetettebb településeken. Itt már történtek intézkedések, és az idén történnek majd még.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť