DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS

Full text search

DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS
DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Európa kormányai adót csökkentenek, ösztönzik a fogyasztást, és segítik a gazdasági növekedést, ellentétben a magyar kormánnyal.
Bajnai Gordon mindenfajta társadalmi felhatalmazás nélkül adót emel, vagy éppen új adónemet vezet be. Az elmúlt hét év bebizonyította az emberek számára, hogy a Magyar Szocialista Párt nem az, aminek mondja magát, megszorítások megszorításokat követtek az elmúlt években - ma már tudjuk, mindenfajta eredmény nélkül. Mutatja ezt a 6,4 százalékos gazdasági visszaesés és az is, hogy 568 ezer munkanélküli regisztrált álláskereső van Magyarországon, ez 130 ezerrel több, mint volt ősszel. Mára pedig az is egyértelművé vált, hogy a kormány a hiánycélt sem képes tartani, közben pedig a Bajnai-kormány adócsomagjában számtalan bizonytalanság van. Ami azonban régi, az a szocialista recept, azaz: adócsökkentésről beszélnek, de valójában adóemelés van - ez az egyetlen konkrétum -, gondoljunk az áfaemelésre vagy pedig az ingatlanadó bevezetésére.
Több ok miatt is szimbolikusnak és elfogadhatatlannak tartja a Fidesz az ingatlanadó bevezetését, amely egyébként az MSZP 13. új adóneme lesz. Magyarország az Európai Unió tagországai közül a második helyen áll már most is, az átlagbér adóterhelését tekintve csak Belgium előzi meg. A Fidesz szerint ebben a súlyos gazdasági helyzetben a vállalkozások támogatására és nem új adónemek bevezetésére lenne szükség.
Azt is tudjuk, hogy Magyarországon speciális a lakásállomány jellege, 90 százalékban ugyanis az ott lakó személyes tulajdona az ingatlan, a bérlakások száma igen alacsony. A lakástulajdon nem egyenlő a jómóddal, államtitkár úr. A legtöbb család egyetlen tulajdona az a lakás vagy ház, amiben a család egyébként él. Egész élete munkájának gyümölcse, amit adózott jövedelméből vásárolt, és általában magas hitellel terhelt az ingatlan. Jól mutatja a helyzetet, hogy a több mint 4 milliós magyar lakásállomány 1,3 milliós lakásrészén jelzálogteher van. Azt is tudjuk, hogy körülbelül 600 ezer devizahiteles van Magyarországon, akiknek ez az intézkedés tovább fogja nehezíteni a helyzetét.
A kormánynak álláspontunk szerint segítenie kellene azokat a magyar családokat, amelyek nem vagy alig képesek ma törleszteni a hiteleiket, nem újabb terhekkel - most például egy adóteherrel - növelni az amúgy is kilátástalan helyzetüket és problémáikat. Az új adónem kivetésével zuhanhatnak a lakáseladások és -építések, ami rányomja pecsétjét az építőiparra is, tovább növelve egyébként a munkanélküliséget.
Az ingatlanadó súlyos csapást mérne a nyugdíjasokra és örököseikre is. Mondjuk ki: az emberek nem azért dolgoznak egy életen át, hogy utána az állam a halálukat lesse, hanem hogy hagyjanak valamit az utódaikra. Elfogadhatatlan, hogy miután Gyurcsány Ferenc az ország elhagyására szólította fel a magyar embereket, most Bajnai Gordon a lakásuk elhagyására, kiköltözésre szólítja fel őket. Elfogadhatatlan az ingatlanadó bevezetése a családot alapítani készülő fiatalok számára is. Elfogadhatatlan, mert az intézkedéseivel Bajnai Gordon éppen a családalapítást teszi lehetetlenné.
Szakértők egy része is egyenesen bohózatnak nevezte az elmúlt napokban az ingatlanadó körüli fejleményeket, követhetetlennek tartva a kormány szándékát. Ami biztos és egyértelműen látszik: az ingatlanadó nem kifelé viszi az országot a válságból, hanem tovább növeli a problémákat. Az elmúlt napokban több olyan gazdasági adat is napvilágot látott, ami egyértelműen mutatja, hogy az MSZP és az MSZP kormánya nem képes a válság kezelésére. Az ország bruttó államadóssága most már a bruttó hazai termék 82 százalékát is meghaladja - csak jelezném, hogy ősszel 73 százalék volt, 2002-ben pedig mindösszesen 54 -, egészen más gazdaságpolitikára lenne tehát szükség.
Tegyük világossá: az ingatlanadó szimbóluma annak a kormányzatnak és annak a kormányzati teljesítménynek, amit az MSZP maga mögött tudhat. A Fidesz el fogja törölni, amikor arra lehetősége lesz. Az európai parlamenti választáson nemcsak képviselők személyéről, hanem egyúttal az ingatlanadó jövőjéről is érdemes tehát szavazni. Akik ingatlanadót akarnak Magyarországon, azok szavazzanak az MSZP listájára, akik ezt nem szeretnék, illetve el kívánják törölni, azok pedig szavazzanak június 7-én a Fidesz-KDNP listájára!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
(A jegyzői székben V. Németh Zsoltot dr. Hende Csaba váltja fel.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť