DR. KATONA TAMÁS

Full text search

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Szeretnék reagálni az ön hozzászólására, noha pénzügyi államtitkárként nem az a feladatom, hogy a kampánybeszédekre reagáljak, ön itt az európai uniós parlamenti választás kapcsán felvetett néhány kérdést. Úgy tűnik egyébként, hogy önök nem is az európai uniós választásról, hanem egy belpolitikai választásról gondolkodnak, mint ahogy a plakátjuk is mutatja. Ezzel együtt szeretnék néhány gazdaságpolitikai kérdésre is kitérni, mert azért a kampánynak nagyon fontos eleme - ha már itt kampányról tetszik beszélni -, hogy igazat mondjunk.
Nézzük meg, hogy a magyar gazdaság hogyan áll! Valóban recesszió van - a világban. Recesszió van az egész fejlett világban, így Magyarországon is. Tehát amikor a gazdasági adatokat nézzük, akkor nem lehet attól eltekinteni, hogy Magyarországon valóban csökkent a bruttó hazai termék az első negyedévben 4,7 százalékkal - hogy pontosak legyünk -, de ennél lényegesen nagyobb mértékben csökkent például a balti országokban, de nagyobb mértékben csökkent a bruttó hazai termék például Szlovákiában is. Vagy ön említi a munkanélküliséget; fájdalmas, hogy a munkanélküliség nőtt. De Szlovákiában például két számjegyű a munkanélküliség, ugyanez a probléma a balti országokban is. Lényegesen nagyobb a recesszió mértéke Németországban, a fő piacunkon.
Tehát amikor azt mondja ön, frakcióvezető-helyettes úr, hogy élénkíteni kell a gazdaságot, egyetértünk, de az élénkítésnek nem az az eleme, hogy ön azt mondja, hogy mi adókat emelünk, és Európa adókat csökkent. Nem véletlen, hogy nem mondott példákat, frakcióvezető-helyettes úr, ugyanis Európában most nem ez az irány, hogy adókat csökkentenek. Sőt, az Európai Bizottság, a pénzügyminiszterek tanácsa külön felhívta arra a figyelmet, hogy a jelen helyzetben nem lehet adókat csökkenteni.
(9.30)
Még valami: a bruttó hazai termék arányában hogy néz ki az államadósság? Azért legyünk itt is pontosak, frakcióvezető-helyettes úr. Az ön frakcióvezetőhelyettes-társa tegnap már elmondta ezt az adatot, csak egyszerűen így nem igaz, ugyanis a bruttó államadósságunk nőtt azzal, hogy éppen a magyar gazdaság élénkítése, a magyar gazdaság finanszírozása érdekében fölvettünk hitelt az IMF-től és az Európai Uniótól, de ezt a hitelt nagyobb részben a Magyar Nemzeti Banknál tartjuk, tehát ezek benne vannak a könyveinkben. Tehát ez a 82 százalék a bruttó adósság.
Figyelembe kell venni azt is, éppen ön mondja, hogy a devizahiteleseket segíteni kell. Egyetértek, de a devizahitelesek segítésének az egyik célja, hogy erősen tartjuk a forintot, megpróbáljuk stabilizálni a helyzetet, ez sikerült is, és ez igenis segít abban, hogy könnyebb legyen a helyzete ebben a recesszióban is azoknak a családoknak, akik hitelt vettek igénybe.
Az ingatlanadóról beszél ön, és azt mondja, hogy el fogja törölni a Fidesz az ingatlanadót. Szeretném megemlíteni, hogy az önkormányzatok jelentős része ma is alkalmaz ingatlanadót. Sőt, építményadót 758 településen vetnek ki, telekadót 432 településen, magánszemélyek kommunális adóját, ami gyakorlatilag egy ingatlanadónak felel meg, 2261 településen. Hol van itt szó új adóról? Egyébként amit mi teszünk, az vagyonadó, a 30 milliónál értékesebb ingatlanok alapján fogjuk ezt kivetni.
Szeretném megjegyezni, hogy itt most tulajdonképpen az igazságosságról beszélnek önök, de éppen fordítva teszik, ugyanis ma az ingatlanadót - elmondtam, hogy hány településről van szó - többségében a kistelepüléseken vetik ki, azoknak, akik valóban nehezen fizetik be esetleg a 10-15 ezer forintot. Ehhez képest mi azt mondjuk, hogy az 50, 80 vagy 100 millió forintos házak tulajdonosai fizessenek adót. Azt gondolom, hogy ez vagyonadó, és azoknak kell megfizetni, akik erre képesek. Tehát úgy gondolom, hogy az igazságossághoz ez is hozzátartozik, tehát mi igenis egy igazságos megoldást keresünk.
Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť