DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Urak! Amikor az elmúlt év őszén, októberben, látva a világgazdasági helyzetet, Magyarország megállapodást kezdeményezett az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, akkor sokféle vélemény hangzott el. Ezt a megállapodást akkor igen gyors tárgyalásokkal sikerült tető alá hozni, és ezzel biztosítottá vált, hogy Magyarország több mint 20 milliárd eurónyi forráshoz tud hozzájutni a következő mintegy másfél éves periódusban.
Ennek a megállapodásnak a tartalma, ténye, létrejötte mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a stabilitás erősödjön, hogy Magyarország le tudja küzdeni az őszi spekulációs támadást, és hozzájárult ahhoz, hogy a magyar államháztartás folyamatait a következő időszakban megfelelőképpen kézben lehessen tartani, lehessen irányítani. A megállapodás felülvizsgálatára, a megállapodásban vállalt kötelezettségek értékelésére a megállapodás tartalmának megfelelően, negyedévente tér vissza az Európai Unió és az IMF. A februári értékelés pozitív volt Magyarországot illetően, pozitív volt, hiszen Magyarország a vállalt kötelezettségeit pontosan teljesítette. Ugyanígy zárult le a tegnapi hírek alapján a második negyedéves értékelése is az országnak.
Ugyanakkor rendkívül fontos két olyan körülményre felhívni a figyelmet, amely körülmények az idő múlásával, a változó világgazdasági folyamatokkal párhuzamosan megjelentek ez év tavaszán. Az első körülmény, hogy az Európai Unió egészében lényegesen rosszabb lesz a gazdasági növekedés mutatószáma, mint amit akár ősszel, akár ez év januárjában várni lehetett. Az Európai Unió közzétett prognózisa alapján 4 százalékos lesz a visszaesés az uniós tagállamok átlagában a bruttó hazai termék előállításában. Ez minden korábbi adatnál rosszabb, soha ilyen rossz adatot nem mértek, amióta az Unió létezik. Rendkívül fontos az is, hogy ezen belül Németország adata is kiemelkedően rossz adat, hiszen senki nem gondolta még idén januárban sem, hogy a német növekedésre vonatkozóan az Unió a mostani tavaszi prognózisában mintegy 5,5 százalékot fog közzétenni csökkenő bruttó hazaitermék-termelésként.
Miután mindannyian tudjuk, hogy Magyarország exportteljesítményében Németország kiemelt szerepet tölt be, ezért, azt gondolom, teljesen érthető, ha a világgazdasági válság Európai Unión belüli hatásaként Magyarországra nézve is egy kifejezetten negatív tendencia érzékelhető, hiszen ez a bizonyos rossz németországi növekedési adat egy kifejezetten rossz németországi importkeresletet jelent, ami sajnálatos módon, értelemszerűen Magyarország exportlehetőségeit is korlátozza. Eközben rendkívül fontosnak tartom azt, hogy a tegnap lezárult tárgyalások eredményeképpen a kormánynak sikerült megállapodnia immáron abban, hogy a nemzetközi szervezetek is figyelembe veszik a világgazdasági visszaesés hatásait, nem követelnek Magyarországtól olyan teljesítményt, ami újabb kiadáscsökkentésekkel kellene hogy ellentételezze a rossz nemzetközi hatások miatti magyarországi eredmény, magyarországi hiánycél teljesülését.
Éppen ezért komoly eredménynek lehet azt tekinteni, hogy immáron elismerve a nemzetközi hatásokat, elismerve a világgazdasági válság hatásait a magyar gazdaságra is, nem azt tartja egyetlen nemzetközi szervezet sem megoldásnak, a magyar kormány sem, hogy további jelentős és drasztikus kiadáscsökkentésekkel kelljen ezeket ellentételezni, hanem láthatóan megállapodást lehetett arról kötni, hogy a korábban bűvösnek tekintett és nagyon mereven értelmezett 3 százalékos hiánycéltól el lehessen térni felfelé. Ez nem jelenti azt, hogy költekezni lehetne, ez nem jelenti azt, hogy meggondolatlanul lehetne kiadásokat növelni, de azt jelenti, hogy a realitásokat mindenki figyelembe veszi.
Szeretném, ha ezeket a realitásokat mindazok a megszólalók, szakértők, politikusok is figyelembe vennék, akik a jelenlegi gazdasági helyzetben Magyarországon megteendő intézkedésekről nyilatkoznak. Hiszen azt gondolom, mindannyiunk számára világos volt tegnap mind az Európai Bizottság igazgatójának, mind az IMF küldöttségvezetőjének nyilatkozata, amelyben a kormány által javasolt és eddig megtett intézkedéseket a válság jelenlegi helyzetében egy adekvát és szükséges mértékű intézkedéssorozatnak ítélték meg.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazdasági intézkedéseket gazdasági szemüvegen keresztül, ne pusztán politikai szemüvegen keresztül értékelje mindenki.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť