HAGYÓ MIKLÓS

Full text search

HAGYÓ MIKLÓS
HAGYÓ MIKLÓS (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Azt gondolom, hogy nem kell indokolnom, hiszen az elmúlt években szinte valamennyien szembesülhettünk avval, hogy a mozgáskorlátozott-igazolványokkal kapcsolatos, vélt vagy valós visszaélések… (Ékes József: A mikrofont tedd fel…) Feltettem. Ja, még közelebb. Akkor fogom inkább, jó?
Még egyszer kezdeném. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A mozgáskorlátozott-engedélyek kiadásával kapcsolatos szabályozás szigorítására nyújtottam be országgyűlési határozati javaslatot. Azt gondolom, hogy hosszasan nem kell indokolnom, hogy miért is van erre szükség, hiszen valamennyien szembesülhettünk az elmúlt években azzal, hogy ezen a területen vélt vagy valós visszaélések sokaságát tapasztalhattuk. Miért mondom, hogy vélt vagy valós? Igazából pontosan az egyeztetések során kiderült az, hogy senki nem tudta megmondani, hogy a jelenleg kiadott engedélyeken belül mennyi a lopott vagy esetleg a nem lopott, hiszen az egyeztetéseken kiderült, hogy számtalan esetben feltörik az autókat, és így használják a jelenleg érvényben lévő és a jelenleg hatályos igazolványokat visszaélés tekintetében. Illetve, mivel eddig a háziorvosok adták ki ezeket az engedélyeket, pontosan nem lehet tudni, hogy a szükséges szigorítások után hányan lesznek jogosultak ezen engedély használatára.
Nagyon fontos volt az, hogy az előkészítő munka során következetesen ragaszkodtunk és ragaszkodtam ahhoz - és itt szeretném megköszönni valamennyi kollégának, kerületi képviselőknek, civil szervezeteknek, akik elmondták véleményüket, javaslataikat -, hogy a valóban rászorultak, azaz a mozgáskorlátozottak országos egyesületeinek, illetve fővárosi egyesületeinek képviselőivel folyamatosan egyeztessük ezt az előterjesztési javaslatot, illetve ezt az országgyűlési határozati javaslatot, hiszen értük és nem ellenük van. Épp ezért azt gondoltam, és azt gondolom most is, hogy nagyon fontos volt, hogy már az előkészítési munkába bevontuk őket.
Engedjék meg, hogy röviden ismertessem a legfontosabb pontokat, hogy április 9-én milyen országgyűlési határozati javaslatot nyújtottam be, és ha megengedik, akkor három gondolatban elmondanám, hogy mi történt azóta. A legfontosabb elemek: mindenképpen szükségesnek tartjuk, hogy az ezen engedélyekhez szükséges orvosi igazolás kiadásának szigorítása megtörténjen. Jelen pillanatban a háziorvosoktól szakorvosokhoz kerülne, az országgyűlési határozati javaslatomban egyébként az ORSZSZI-t nevesítettem, hiszen az ORSZSZI-nak nemcsak a fővárosban, hanem szinte valamennyi megyében, illetve megyeszékhelyen megvan a szükséges apparátusa ahhoz, hogy ezeket a szükséges vizsgálatokat el tudja végezni. Tehát szeretnénk az engedélyek kiadásában mindenképpen, ha e tekintetben előrelépnénk és szigorítanánk, és szakorvosok kezébe adnánk a jogosultság megállapítását.
Nagyon fontos, hogy szeretnénk differenciálni, tehát szeretnénk egy saját jogú, illetve egy szállítási jogú mozgáskorlátozott-igazolványt kiállítani a jövőben. Az eredeti országgyűlési határozati javaslatban még csak az van, hogy azoknak adnánk saját jogú mozgáskorlátozott-engedélyt, akik érvényes vezetői engedéllyel rendelkeznek, szállítási jogút pedig a többi mozgásában korlátozott kapott volna. De azóta voltak egyeztetések, az Országos Fogyatékosügyi Tanács szinte valamennyi tagjával leültünk és egyeztettünk, személyesen is részt vettem az egyeztetéseken. A bizottság módosító javaslatában egyébként bővítettük a saját jogú igazolványra jogosultak körét, és az egy órát, amit egyébként a szállítási jogúnál mondtunk, két órára emeltük, tehát kétórás ingyenes várakozásra ad majd lehetőséget ez az igazolvány. Nagyon fontos itt megemlítenem azt is, hogy természetesen, akik a jövőben, teljesen mindegy, hogy szállítási vagy saját jogú igazolvánnyal, de mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen fognak megállni, mindkét igazolvánnyal korlátlan ideig ingyenesen vehetik igénybe ezt a típusú szolgáltatást.
Fontosnak tartom azt is - és ez is egy külön pont az országgyűlési határozati javaslatban -, hogy lehetőleg belátható időn belül, hat hónapon belül szükséges legyen mindenkinek kiváltani az új igazolványokat, hiszen csak a következő fél évben 136 ezer, tehát közel 140 ezer, jelenleg érvényben lévő igazolványnak fog lejárni a határideje, s rendkívül fontosnak tartom, hogy a megújításnál már ezeket a szigorú feltételeket vegyék figyelembe majd.
Természetesen szerettünk volna könnyíteni. Szerettünk volna könnyíteni, hiszen azt mondtuk, hogy akik már ORSZSZI-engedéllyel rendelkeznek, minden további nélkül besétálhatnak majd az okmányirodába, és jogosultságukat bizonyítva minden különösebb procedúra nélkül kiválthatják az új igazolványokat. Szerettük volna, illetve szeretném az ellenőrzést is szigorítani, hiszen minden rendeletünk, minden törvény annyit ér, amit be tudunk tartatni ebből. E tekintetben azt a javaslatot tettem, hogy természetesen az adatvédelmi szempontokat maximálisan betartva, a parkolóőrök is kapjanak korlátozott hozzáférési lehetőséget az ellenőrzésnél, magyarul a leendő, új típusú igazolványok számát beütve azt a jogosultságot megkapják, hogy érvényes vagy nem érvényes, és így egy sokkal praktikusabb, sokkal gyorsabb kiszűrési lehetősége van az esetleges visszaéléseknek.
Nagyon röviden ennyit szerettem volna nagy tisztelettel elmondani, hiszen jó pár olyan kérdés van még, amit mi egyébként fővárosi közgyűlési rendeleti szinten tudtunk szabályozni. Itt engedjék meg, hogy elmondjam azt, hogy a rendeletünket módosítottuk a fővárosban: minden ötvenedik parkolóhely - természetesen az európai uniós szabványoknak megfelelően - a mozgáskorlátozottak számára, illetve a jogosultak számára európai normák szerint kerül kialakítása. Illetve az azóta történt egyeztetések során még azt vállaltam be, hogy a megfelelő intézmények, tehát iskolák, egészségügyi intézmények környékén minden huszonötödik parkolóhely itt, a fővárosban az arra jogosultak, azaz a mozgáskorlátozottak, a fogyatékkal élők számára kerül kialakításra majd, illetve a fővárosban a megfelelő szankcionálás is megtörtént. Az országgyűlési határozati javaslatomban egyébként kértem azt a kormánytól tisztelettel, hogy vizsgálja felül a szankciók szigorítását a tekintetben, hogy ha valaki nem tartja be a törvényeket, nem tartja be a megfelelő rendelkezéseket, akkor a megfelelő jogi és törvényi szabályozásban a tekintetben is lépjenek életbe szigorítások, hogy mit kapnak a visszaélők.
Röviden ennyit szerettem volna elmondani. Én tisztelettel köszönöm államtitkár úrnak, a kormány valamennyi tagjának, a bizottság valamennyi tagjának az egyeztetéseket, a támogatást. Én úgy látom most, a múlt hét pénteki egyeztetések után, hogy egy olyan lehetőség előtt állunk, ahol - mint említettem - a Fogyatékosügyi Tanács valamennyi tagja, a minisztérium, államtitkár úr, valamennyi szervezet álláspontja, úgy néz ki, hogy kikristályosodott. Bízom abban, hogy a mozgáskorlátozottak, a valódi rászorultak számára a társadalmi igazságosság elve alapján egy olyan országgyűlési határozatot fogunk tudni hozni, amit pártszimpátiától függetlenül a patkó valamennyi részében ülő képviselő hölgy és úr, azaz képviselőtársam meg fog tudni szavazni. Külön köszönöm még Bárándy Gergőnek is, aki segített az országgyűlési határozattervezet előkészítésében.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť