HIRT FERENC

Full text search

HIRT FERENC
HIRT FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Véleményem szerint is tényleg indokolt volt már ezeknek a parkolási kártyáknak a felülvizsgálata, de azért néhány dologra szeretném felhívni a figyelmet, mert ez nem olyan bonyolult kérdés, amit ne tudnánk majd jól törvénybe iktatni, és kár lenne egy rossz szabályozást ebben a Házban végigerőltetni.
Mindjárt az a) bekezdésnél hadd szemezzek egy picit ebből a határozati javaslatból. Azt mondja: “differenciáltan szabályozza újra a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványára jogosultak körét”. Eddig maximálisan egyetértünk, háromszor alá tudnám húzni. Azután elkezdi keverni az előterjesztő a “mozgásában korlátozott”, majd a “mozgáskorlátozott” fogalmakat. Jó lenne itt is rendet tenni, mi az, hogy mozgáskorlátozott és mozgásában korlátozott. Jó lenne egy olyan törvényt vagy határozatot alkotni, hogy az állampolgárok, akik ebben nincsenek otthon, tudják, hogy ki miről beszél, és ez az igazolvány mire is jogosítja őket. Szerintem ez sokkal könnyebbé és érthetőbbé tenné a munkánkat. Itt meg kell említeni a látássérülteket, az értelmi sérülteket és a mozgásszervi fogyatékossággal élőket is.
Én talán nem is kétfajta kártyát vezetnék be, hanem egyfajtát, amin fel lehetne tüntetni, hogy én saját jogú is vagyok, de engem szállíthatnak is, mert erről sem rendelkezik ez a határozati javaslat, ezt nem találtam benne kiolvashatóan. Nekem például van jogosítványom, hála istennek, gyakran vezetek, de innen, a Parlamentből például úgy fognak hazaszállítani. Akkor most melyik kártyám lesz jó? Ki fogja ezt ellenőrizni? Sok ilyen dolog van, amiben szerintem le kellene ülni az érintettekkel, és végiggondolni. Van itt egy egész listám a civil szervezetekről, egyébként senki nem ért egyet ezekkel a megkülönböztetésekkel, és az Európai Unió joggyakorlatával messzemenően szembemegy az, hogy diszkrimináljuk a fogyatékossági típusokat. Nem biztos, hogy ez meg fogja állni a helyét az Alkotmánybíróságnál. Úgyhogy ezt a két kártyát én nagyon meggondolnám.
Azzal abszolút egyetértek, mert fitneszgurukat is látok, amikor parkolási igazolvánnyal a birtokukban kiugranak az autóból, hogy itt rendet kell tenni. Attól nagyon-nagyon félek, hogy az ORSZSZI nem fogja győzni. Ebben a határozati javaslatban is benne van, hogy a rendelkezésre álló idő meghosszabbításának lehetőségéről esetleg indokolt rendelkezni. Biztos, hogy indokolt, mert szerintem hat hónap alatt ezt nem lehet levezényelni. Arra is szívesen meghívnám az urakat, hölgyeket, menjünk el itt akár a budapesti okmányirodákba. Én megpróbáltam itt is elmenni, a kerekes székemmel nem tudok bejutni egyetlenegy fülkébe sem, ahol a fotót elkészítik. Jön egy technikus, aki kiszereli az egész fotóapparátot, és valahogyan egy paraván mögé helyezve lefotóznak. Ilyen állapotok vannak. Ha a több százezer érintett bemegy az okmányirodákba, nem tudom, ott mit fognak csinálni. Ez nem fog működni. Akkor legalább nevezzenek meg olyan irodákat, ahol ezeket Pesten el tudják végezni, mert nem lehet kerekes székkel bejutni. Ezt egyébként egyszer meg kellene próbálni.
Ezek lennének a fontos dolgok, amiket szerettem volna hangsúlyozni. Aztán azt, hogy hány órát lehet parkolni, egy vagy két órát a szállítói jogú parkolóigazolvánnyal, ezt én nagyon-nagyon rossz ötletnek tartom. Nem hiszem, hogy a saját jogú igazolvány 10-15-20 százaléknál több személyt fog érinteni. A nagy többséget a szállító jogú fogja érinteni. Ezekkel minddel ki fogunk szúrni azáltal, hogy nem engedjük parkolni. Az szépen hangzik, hogy itt majd minden 50. parkoló felfestett parkoló lesz. Majd ha látjuk, akkor ebben előrébb jutottunk, de még nem itt tartunk. Úgyhogy a szállító jogú kártyát nagyon át kell gondolni, ez így nem lesz jó. Ez így nem lesz jó.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť