PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ

Full text search

PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ
PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Úr! Amikor 2008 októberében az önök számára is világossá vált, hogy a válság nem áll meg a magyar határnál, akkor a korábbi válság apostolainak riogatásáról átálltak a “válságban jók vagyunk”, majd később a válságkezelő szakértői kormány koncepciójára. Ez a kommunikációs stratégiaváltás, mint korábban is minden stratégiájuk, sikerre vezetett, és ezt mindig az adófizetők pénzén teszik meg. De tekintsünk el ettől! Ugyanezt az utat járták be az Új Magyarország fejlesztési terv esetében is, amikor először egy fiktív 800 milliárdos számot találtak ki, majd rájöttek, hogy lehet ezt jobban csinálni, lett belőle 1400 milliárd forint. A korábban önök szerint nem szükséges forrásátcsoportosításról azt mondták, hogy most már mégis szükséges, és mellé álltak. Azóta néma csend van.
Államtitkár Úr! Jó lenne válaszolni arra a kérdésre, hogy mi történt eddig válságkezelés címén. Véleményünk szerint és a vállalkozók szerint gyakorlatilag semmi. Nem tudni, hogy abból az 1400 milliárd forintból ki kapott, mennyit, milyen feltételek mellett, és akik támogatást kaptak, hogyan járultak hozzá a válság kezeléséhez. Az átcsoportosítás körül is néma csend van, illetve csak annyit tudunk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakértői, belső apparátusa nem képes elkészíteni a szükséges háttértanulmányokat, ezért megbíztak ezzel egy külső céget. Hogy most éppen hol tart ez a dolog, nem tudunk róla semmit.
Volt egy kisebb eredmény, közös munkánk eredménye, amikor a forint drasztikusan elkezdett száguldani, majd hullámvasútszerű pályát futott be. Ennek kezelésére egy kompenzációs alap létrehozásáról döntöttünk. Nem tudni, hogy sikerült-e valamilyen rendeleti formát alkotni hozzá, a vállalkozások elérhetik-e ezt a lehetőséget, egyáltalán mi történik ekörül. Azt gondoltuk, hogy most már vége a vállalkozók kálváriájának, de önök úgy érezték, hogy lehet ezt még fokozni, ezért arról döntöttek, hogy az áfa kulcsát felemelik. Mint tudjuk, az áfa az önrész kategóriája a vállalkozások esetében, és az áfanövelés mértéke az önrész értékét növeli. Tehát egy újabb ötletet vezettek be végiggondolatlanul, hiszen nincs mögötte egyfajta kompenzációs lehetőség. Vagy egyáltalán hogyan is gondolják ennek a hiányzó önrésznek a pótlását? Mert abban nyilván egyetértünk, hogy sem a vállalkozásoknál, sem az önkormányzatoknál nincs meg ennek a fedezete.
Mire számíthatnak azok a pályázók, kétfordulós pályázók, akik áprilisra beadták az eredeti pályázatukat? Milyen módon kívánják kezelni ezt a problémát, és egyáltalán, államtitkár úr, legyen szíves, mondja meg, hogy ez milyen nagyságrendű, és körülbelül hány pályázót érint.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť