DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyrészt azzal kezdeném, hogy a képviselő úr bizonyosan pontatlan tájékoztatást kapott a március 3-án megtartott európai ügyek bizottságának ülésével kapcsolatban. Ugyanis én tájékozódtam Molnár Csaba miniszter úrtól. Molnár Csaba miniszter úr az ön által említett kérdésben az ön által idézett kijelentést ott nem tette meg, sőt ezzel ellentétes tartalmú kijelentést tett. Azaz semmiképpen nem szeretném, ha úgy maradna ez a kérdés függőben, hogy az ön által elmondott szöveg alapján bárki azt gondolná, hogy ezt a kérdést, mármint a Déli Áramlat ügyét az ön általi megfogalmazásban a miniszter úr egy magánberuházásnak, a Gazprom kizárólagos üzletének titulálta volna a bizottság ülésén. Éppen ezzel ellentétes kijelentést tett a miniszter úr az európai ügyek bizottságának ülésén.
A másik kérdésre, amit a képviselő úr föltett, szeretném egyértelművé tenni, hogy az, amit a képviselő úr most kért az interpellációs kérdésében, az megtörtént. Az a megállapodás, amely az elmúlt héten kedden Moszkvában aláírásra került, az nyilvános. Az a megállapodás látható a múlt hét szerdájától kezdődően a Magyar Fejlesztési Bank honlapján, megismerhető ez a megállapodás, tehát senki számára nincs elzárva ez a megállapodás. Ez egy olyan megállapodás, amely a Déli Áramlattal kapcsolatos elvégzendő feladatok ütemezését tartalmazza, tartalmazza azt, hogy milyen szerződéstervezet van jelen pillanatban kész a létrehozandó vállalkozás formáját illetően; amelyre csak emlékeztetnék, hiszen az elmúlt tavasszal aláírt megállapodásban rögzítésre került, hogy ez egy Magyarországon bejegyzett társaság lesz, amely a Magyar Fejlesztési Bank, illetve a Gazprom által létrehozott társaságként fog működni, és fogja előkészíteni a vezetéképítés magyarországi beruházását.
Szeretném egyértelművé tenni azt is, hogy senkinek nem volt szándékában, ma sincs szándékában a parlament elől ezzel kapcsolatban bármit elhallgatni. Olyannyira nincs, hogy Molnár miniszter úr kezdeményezte az energetikai ügyekért felelős miniszterként a parlament illetékes bizottságainak az összehívását, és ezen bizottságokban kezdeményezte a témával kapcsolatos tájékoztató megadását, amikor a megállapodás előkészítése megtörtént.
Negyedikként szeretném elmondani a képviselő úrnak azt, hogy a kedden aláírt megállapodás azt tartalmazza, hogy a következő hónapokban a felek a társaság megalapításán túlmenően azokat a tanulmányokat és azokat az előkészítő vizsgálatokat fogják elvégezni, ami a vezetékszakasz magyarországi részének a beruházás-előkészítését jelenti, a gazdaságossági számítást jelenti, a Magyarországot érintő szakaszon bekapcsolandó tározókhoz történő bekötés feltételeit illeti.
(14.50)
Mindezen számítások elvégzése után hozható meg az a végleges döntés, hogy a ma egyébként összességében a vezeték teljes szakaszában mintegy 10 milliárd euróra becsült beruházási értékből mennyi az, amely Magyarország területén fog megvalósulni. 24 hónap szerepel a mostani megállapodásban ezen előkészítő, költségbecslő, műszaki előkészítést jelentő vizsgálatok elvégzésére, és természetesen ezen 24 hónapos perióduson belül hozható meg majd az a döntés, amely arról szól, hogy mekkora nagyságrendű beruházás, milyen ütem szerint és hol, fizikailag az országnak melyik részén fog tudni megvalósulni.
Miután ezek a munkák elvégzésre kerültek, no akkor jön az a pillanat, amikor természetesen lehetősége van a Magyar Országgyűlésnek is, meghallgatva az elvégzett munkák eredményét, a műszaki előkészítés és gazdasági előkészítés eredményét, hogy egy tájékoztatást hallgasson meg, és véleményt formáljon arról, hogy Magyarországnak érdekében áll-e ennek az alternatív energiaellátási forrásnak a megteremtése a jövő érdekében.
Bizonyos vagyok benne, hogy az alapos előkészítés után erre a kérdésre pozitív válasz lesz adható.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť