TÓTH GYULA

Full text search

TÓTH GYULA
TÓTH GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A szociális foglalkoztatásban részt vevő, fogyatékkal élők állapotát szakértői bizottság állapítja meg, amelyben meghatározzák, hogy hány órás és milyen típusú foglalkoztatásban vehetnek részt az ellátottak. A munkarehabilitációs foglalkoztatottak egy speciális megbízási jogviszony alapján munkarehabilitációs díjban részesülnek. Mivel jogviszonyuk nem munkaviszony, több hátrány éri a fogyatékkal élő fiatalokat. Kevesebb pénzt visznek haza, mint a mellettük ugyanazt végző, csak éppen fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásban dolgozó munkatársaik. Nyugdíjazásuk esetén hátrányosan érinti őket, hogy a foglalkoztatásuk nem munkaviszonyban történik.
(16.10)
Szolgálati időként ez a foglalkoztatás nem vehető figyelembe. Kölcsönt, hitelt, még a legkisebb összegűt sem vehetnek fel. A fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás szabályai önmagukban ellentétesek a munkaügyi szabályokkal. A jogviszony határozott idejű, amely a következő szakértői bizottsági felülvizsgálatig tarthat. Ez pedig ellentétben áll azzal a munkaügyi szabályozással, hogy nem lehet korlátlanul határozott időre hosszabbítgatni a munkaviszonyt. Több esetben már határozatlan idejűvé kellene alakítani a jogviszonyt a munka törvénykönyve szabályai szerint, ám ezt a szociális jogszabályok miatt nem lehet megtenni.
Indokolt-e a munkajogi szabályozás szerinti különbségtétel e két foglalkoztatási formában részt vevő ellátott között?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť