MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Az utóbbi időben néhány szomszédunk, akiknek az államhatárain belül nagyon nagy létszámú határon túli magyarság is él, számunkra nehezen emészthető dolgokat mond, és néha akár mondhatjuk, hogy tesz is, akár szurkolók utaznak futballmeccsre, akár az államelnök kíván részt venni egy nemzeti ünnepen Erdélyben. Ezekben a jelenségekben, amiket tapasztalhatunk a környező országok részéről, egészen biztosan benne rejlik a több évszázados közös történelmünk, és annak számos, fel nem dolgozott traumája és konfliktusa.
Éppen ezért fontos az, hogy azokban az esetekben, amikor magas szintű állami vezetők vesznek részt ilyen nemzetközi tárgyalásokon - és hál' istennek nagyon sokan nagyon széles nemzetközi kapcsolatrendszert ápolnak -, akkor fontos, hogy egy professzionális szervezet legyen az, amely odafigyel ezekre a találkozókra, előkészíti ezeket a találkozókat, figyel arra, hogy mi az, ami felvethető, milyen lépéseknek milyen konzekvenciája lehet, milyen mozgástere van az adott szereplőnek ezeken a tárgyalásokon. Ez nagy elemzőkészséget, rutint és szakmai tudást, professzionalizmust igényel. Éppen ezért nagyon helyes, ha egy ilyen esetben az erre szakosodott intézmény vesz ebben részt, amely a Külügyminisztérium.
Éppen ezért értetlenül álltunk az előtt a helyzet előtt, ami a köztársasági elnököt érintette, hiszen az ő, úgymond csuklóztatása méltánytalan és barátságtalan dolog volt a román hatóságok részéről. Éppen ezért kérdezném külügyminiszter asszonyt arról, tudta-e a magyar Külügyminisztérium, hogy az RMDSZ és magyar politikusok között volt egyeztetés a leszállási engedély megtagadása után, hiszen erről egy rádióműsorból értesülhettünk az RMDSZ ügyvezető elnökétől. Esetleg konzultált-e az RMDSZ a külüggyel? Van-e a Külügyminisztériumnak bármilyen mechanizmusa a megszokottakon kívül a környező országok külügyminisztériumával, hogy a hasonló eseteket esetleg válságkezelés szempontjából használni tudja? Köztársasági elnök úr konzultált-e a Külügyminisztériummal a romániai fogadtatásáról és annak esetleges következményeiről? Megfelelő szerepet kap-e a Külügyminisztérium a felső szintű találkozók szakmapolitikai előkészítésében?
Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť