DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által felvetett kérdésekben - azt gondolom - rendkívül fontos, hogy a válság teremtette körülmények között a negatív hatások elleni védekezés összehangoltan, az érintett szereplők együttműködésével történjen meg. Valószínűleg sikertelen lenne minden olyan próbálkozás, amely a szereplők egy szűk körére terjed ki, és azok közül lényegi szereplőket figyelmen kívül hagy.
Nem is lehet egyetlen szereplőre hárítani, ugyanakkor a kormánynak megvan a maga felelőssége abban, hogy a kezdeményező lépéseket megtegye, és ezen lépések a kezdeményezés eredményeképpen a későbbiek során az érintett szereplők számára érzékelhető változást eredményezzenek. A kormány irányította ezt a folyamatot az elmúlt hónapokban is. Hiszen eleget tettünk azon igényeknek, hogy októberben, amikor a pénzügyi válság azt indokolttá tette, akkor változtattuk a bankbetétekkel kapcsolatos garanciarendszert, vállaltuk a teljes garanciát a betétállományra, és az elmúlt hónapok tapasztalata alapján benyújtottuk azt a törvénymódosítási javaslatot is, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének eszközrendszerét hivatott bővíteni, ezen szervezet működési feltételeit hivatott megváltoztatni annak érdekében, hogy a fogyasztóvédelmi szempontok markánsabban és határozottabban meg tudjanak nyilvánulni tevékenységükben.
Született jogszabály az elmúlt időszakban - sajnálatosan az ellenzék nem támogatta ezt a jogszabályt itt a parlamentben, amikor döntést hoztunk két héttel ezelőtt ebben a kérdésben, tehát született jogszabály -, a lakáshitellel rendelkező adósok közül, ha szeptember 30-át követően a válság következtében valaki munkanélkülivé válik, akkor állami segítséggel, a törlesztési szándék fenntartása mellett lehetőség legyen arra, hogy kettő éven keresztül az ingatlanukat meg tudják tartani, és a fizetőképesség helyreállását követően a törlesztőrészleteket ismét fizetve biztosítani tudják maguknak azt, hogy az addig törlesztett pénzük nem vész kárba.
A Pénzügyminisztérium kezdeményezésére a Bankszövetség szervezésében 9 kereskedelmi bankkal megállapodtunk az elmúlt év októberében a tekintetben, hogy az érintett kereskedelmi bankok különböző eszközökkel segítik a devizahiteleseket, hogyha bajba kerülnek. Ezen eszközrendszer: a futamidő-meghosszabbítástól a forintra történő átváltáson át, az átütemezésen keresztül az előtörlesztésig kiterjedően. Ezt a megállapodást erre az évre immáron 11 kereskedelmi bankkal megújítottuk és meghosszabbítottuk. Az a tapasztalatunk, hogy a pénzintézetek közvetlenül keresik meg az ügyfeleiket, együttműködést ajánlva az ügyfeleknek a tekintetben, hogy időben mérjék fel a válság hatására bekövetkező változások miatti kihívásokat, időben mérjék fel azt, hogy ha kell változtatni, akkor milyen módon lehet változtatni az adott élethelyzethez adekvát módon.
Teljesen egyértelmű az is, hogy a kormány tevékenysége ezen a területen leginkább abba az irányba kell hogy koncentráljon - és koncentrált is az elmúlt időszakban -, hogy ne változzon kedvezőtlenül a forint árfolyama. Ugyanis a forint árfolyamváltozása az, amely sokakat érintve sokakat hozhat kedvezőtlen helyzetbe. A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban bejelentette, hogy különböző eszközök összehangolt alkalmazásával meg kívánja akadályozni a forint további gyengülését. Bejelentették azt, hogy uniós források átváltását a devizapiacon keresztül fogják végrehajtani, és az idén több mint 2 milliárd eurónyi ilyen forrás átváltására fog sor kerülni.
Természetesen foglalkozunk azokkal a kérdésekkel is, hogy a továbbiakban az érintett szereplők, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a pénzintézetek, a Magyar Nemzeti Bank összehangolt tevékenységével az ezen a piacon megjelenő egyéb kérdésekben milyen más megoldásokat is lehet alkalmazni. Ebből a szempontból különösen fontos az a javaslat is, amelyről az Országgyűlés is tárgyalást folytatott, és rövidesen döntést fog hozni, amely befolyásolni fogja majdan azt, hogy milyen feltételekkel, milyen körülmények közepette és milyen követelmények teljesítésével lehetséges a pénzintézeteknek a szerződéses feltételeiket módosítani, változtatni. Úgy vélem, itt is megfelelő összhangot kell teremteni és találni az ügyfelek, a betétesek, a hitelfelvevők és a bankok érdekei között. Bizonyosan szükség van arra, hogy a magyar pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása és megőrzése érdekében bölcs döntések szülessenek ezen a területen is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť