GYURCSÁNY FERENC

Full text search

GYURCSÁNY FERENC
GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Lesz még időnk vitatkozni, és azt ígértem önöknek, hogy kemény vitapartnerük leszek az elkövetkezendő hónapokban és években. Talán keményebb, mint azt önök szeretnék, de most ne vitatkozzunk.
Pusztán két dolgot szeretnék összesen elmondani. Az első. Lehet valaki ellenzékben vagy kormányon, értékelheti sokféleképpen a kormány tevékenységét, de azt gondolom, kötelessége azt elismerni, amit az ország közösen és együtt megtett. A kormány kritikája nem lehet egyenlő a nemzet teljesítményének elvitatásával. Magyarország az elmúlt hét évben, a magyar gazdaság teljesítménye ebben az időszakban 25 százalékkal növekedett. Lehet ezt sokallni, lehet azt mondani, hogy ez kevés - ma Magyarország egynegyedével több értéket állít elő, mint 2001-ben. Magyarországon az elmúlt hét évben 250 ezer új lakás épült. Lehet azt mondani, hogy sok, lehet azt mondani, hogy kevés - negyedmillió család költözött új lakásba az elmúlt időszakban.
Lehetne folytatni a sort. Nem ajánlom Magyarországnak, hogy mindig újra és újra akarja kezdeni. A XX. század egyik legnagyobb bűne - és ebben bűnt követett el jobb- és baloldal egyaránt -, hogy mindig meg akart szabadulni az ország egyik felétől, és mindig újra akarta kezdeni. Figyelmeztetem jobboldali barátaimat, ha ki akarják dobni az elmúlt hét évet, csak azért, mert ők ellenzékben voltak, akkor kidobják az ország életének egy részét. Azt a teljesítményt, amely nem kormányé, nem ellenzéké, hanem emberek sokaságáé. Nem lehet kidobni Magyarország hét évét, nem lehet elvitatni egyetlenegy ember teljesítményét, nem lehet zárójelbe tenni csak azért az országot, mert valaki éppen nem kormányoz. A demokratikus politikában hol kormányon vagyunk, hol meg ellenzékben. Ez az életnek a rendje.
Magyarország nem ettől változik meg önmagában, legfeljebb a látásmódunk változik meg, és jó lenne, ha ezt kormány és ellenzék egyaránt értené, mert egészen biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb kormányon és ellenzékben mindenki meg fogja majd tapasztalni, hogy milyen az élet.
(13.40)
Hadd mondjak még valamit az előrehozott választásról. Érteni vélem a szándékaikat. Érteni vélem, hiszen arra számítanak, hogy ha ma lenne választás, akkor önök nyernének. Megmondom, hogy miért nem támogatom ezt, és őszintén fogok önökkel beszélni. (Derültség a Fidesz és a KDNP soraiban.) Azért, mert azt gondolom, hogy amit képviselnek önök, az ellen küzdeni kell. Küzdeni, demokratikus, alkotmányos keretek között, az utolsó percig. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Gyűlöletbeszéd. - Derültség ugyanott.) Küzdeni kell az ellen, amit önök Magyarországgal az elmúlt hét évben, egyébként úgy tűnik, hogy nem sikertelenül, megpróbálnak elhitetni. Elhitetni azt, hogy Magyarország számára van egy külön út, egy olyan út, amelyben a magyar polgároknak és a családoknak nem kell életüket minden bizonnyal másként alakítaniuk, nem kell reformokkal az országot újra berendezniük, nem kell több felelősséget vállalniuk. Önök azt üzenik Magyarországnak, hogy ez megúszható. Azt szeretném önöknek mondani, hogy ez a legnagyobb csalás.
Kettő. Van még valami, amit ennél súlyosabbnak gondolok, mert őszintén szólva egy rossz gazdaság- és társadalompolitika kiheverhető. De van ennél egy történelmileg veszélyesebb aspektus. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Na!) Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy a politikai nemzet veszélyesen kettészakadt. Nem az a baj, hogy baloldaliak vagy jobboldaliak vitatkoznak egymással; ilyen van. Nem az a baj, hogy kormányok jönnek és mennek; ez meg természetes. Nem az a baj, hogy jobban hiszünk saját igazunkban, mint a másikéban. (Dr. Orbán Viktor és dr. Navracsics Tibor: Heroikus lesz a küzdelem.) Egyvalami a baj: az a baj, ha valaki a másikat ellenségének tekinti. Ez baj. Azt tudom önöknek mondani, hogy ezernyi dologban nem értek önökkel egyet, de azt gondolom, hogy önök meg mi, liberálisok, konzervatívok, baloldaliak közösen képviseljük a magyar nemzetet. Azt gondolom, az nem létezik, hogy arra építünk politikát, hogy csendesen tűrjük, helyenként háttérből támogatjuk az antiszemita, a cigányellenes, a homofób megnyilvánulásokat. (Felzúdulás a Fidesz és a KDNP soraiban.) Ez nem működik.
Azt gondolom, hogy Magyarországon csak olyan politikát lehet képviselni, amely politika, amely magatartás tisztelettel tekint a riválisra; amelyben nincs gyűlölet, nincs szenvedély; amelyben nincs az a fajta agresszió, amelyet az elmúlt években és hónapokban sokszor láttam. Magyarországot erre az útra nem szabad engedni. És ameddig tisztességes, demokratikus és alkotmányos lehetőség lesz, hogy ezzel a magatartással, ezzel a szemlélettel küzdjek, addig küzdeni fogok. A szemlélet, a magatartás és a politika ellen, azért, mert ez a dolgom. És ezt fogom tenni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Nagy taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť