DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Elnézést, kicsit későn jeleztem, hogy a vita végén szeretnék néhány gondolatot elmondani. Ha jól számolom, körülbelül négy és fél órát vitatkoztunk a polgári törvénykönyvhöz benyújtott módosító indítványokról, és még két alkalommal lesz módunk erre. Számomra izgalmas szakmai vita volt, érdekes hozzászólások hangzottak el. Talán egy kicsit kevesen vettünk részt a vitában, és számomra különösen fájó volt az, hogy a legnagyobb ellenzéki párt egyetlenegy képviselője sem vett részt ezen a vitán, sőt az ellenzéket szinte kizárólag Salamon képviselő úr képviselte ebben a vitában. Talán jó lett volna, ha több álláspont megjelenik, több álláspont ütközik egymással.
A vita mindenképpen hasznos volt. Szerintem felhívta a figyelmet néhány olyan kérdésre, amin még érdemes elgondolkodni, érdemes esetleg kapcsolódó módosító indítványokkal is tovább javítani az előterjesztést - szólt erről Kovács Szilvia és Szabó Éva képviselő asszony is. Van még időnk arra, hogy ezeket a módosító indítványokat a képviselő hölgyek és urak elkészítsék, és ha szükség van rá, akkor benyújtsák.
Nagyon fontos témakörei képezték ma vita tárgyát a törvényjavaslatnak; a személyek, a családjog, a bejegyzett élettársi kapcsolat, az öröklési jog, persze mindegyik más-más minőségben fontos, de mégis fontos részei.
(16.30)
Számomra úgy tűnt, hogy azok a kifogások, amelyek megfogalmazódtak az eredeti törvényjavaslattal kapcsolatban, és bizonyos, a kormány által támogatott módosító javaslatokkal kapcsolatban, ezek a kételyek több okból származtak, egy részük talán a módosító indítványok meg nem értéséből vagy egymáshoz fűződő kapcsolatuk meg nem értéséből. Erre utalt Kovács Szilvia képviselő asszony is, hiszen amikor a túlélő házastárs haszonélvezeti jogát leszűkítjük arra a lakásra és a berendezési tárgyakra, amit közösen használtak, ugyanakkor az eredeti javaslat szerint korlátozni az ilyen haszonélvezetet nem lehet, akkor nyilván a korlátozás megtartása a törvényjavaslatban felesleges.
Voltak olyan megjegyzések, amelyek tényszerűen nem felelnek meg a valóságnak, például az a megjegyzés, hogy a törvényjavaslat, illetve a törvényjavaslathoz módosító indítványt benyújtó szocialista képviselők meg akarnák szüntetni a túlélő házastárs haszonélvezetének az intézményét. Nyilván, hogy ezt nem akarják megszüntetni, némi átstrukturálást javasolnak, ami szerintem is részben a változást tükrözi, és szerintem is kedvezőbb megoldást ajánl mind a gyermeknek, mind a túlélő házastársnak.
De a leglényegesebb különbség a parlamenti képviselők álláspontja között, ami itt megfogalmazódott, szerintem egyértelműen abból adódik, hogy azokat a társadalmi viszonyokban bekövetkezett változásokat, amelyek mindenki számára nyilvánvalóak, a képviselők egy része és a kormány is tükröztetni akarja az új polgári törvénykönyvben, a képviselők másik része pedig ezt nem tartja szükségesnek.
Itt csak egy dologra szeretnék utalni: Magyarországon ma már több százezer ember él élettársi kapcsolatban. Ez lehet, hogy valakinek nem rokonszenves. Lehet, és biztosan sokan vannak, akik a hagyományos házasságon alapuló párkapcsolatot tartják egyedül üdvözítőnek és támogatandónak. Ugyanakkor egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a több százezer embert, aki úgy gondolja, hogy együtt akar élni, hosszú távon akar együtt élni, gyerekeket akar közösen nevelni, közös vagyoni viszonyokat képzel, de nem kívánja a házasság kötelékét magára venni, hanem ebben az élettársi kapcsolatban akar élni. Lehet ezt figyelmen kívül hagyni, de szerintem nem helyes. Ezt igenis szabályozni kell!
És biztos, hogy vannak olyan kérdések, ahol adott esetben bizonyítási nehézségek felmerülnek, de ez mindig így volt, és az élet más területein is így volt, ez a bíróságok dolga. Persze lehet a bizonyítást segíteni, ezt szolgálja például a bejegyzett élettársi kapcsolattal kapcsolatban benyújtott új törvényjavaslatunk, amely azon kívül, hogy létrehozná az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, ugyanakkor a különneműeknek megteremtené azt a lehetőséget - éppen azért, hogy a későbbi bizonyítás könnyebb legyen -, hogy egy bejelentést tegyenek, hogy ők élettársak. Ezt a közjegyzőnél bejelentenék, nyilván ez a későbbiekben mindenféle bizonyítást sokkal inkább megkönnyítene, és általában bizonyítási nehézségekre hivatkozva szerintem nem lehet megtagadni fontos társadalmi viszonyok jogi szabályozását.
Összességében szeretném megköszönni valamennyi képviselőtársamnak, aki részt vett a vitában, valamennyi képviselőtársamnak, akik módosító indítványokat nyújtottak be, és ezzel igyekeztek jobbá tenni a törvényjavaslatot. S mint ahogy Salamon képviselő úr elmondta, a kormány számos módosító indítványt támogatott - kormánypárti módosító indítványokat és ellenzéki módosító indítványokat is. Arra szeretném biztatni képviselőtársaimat, ha úgy látjuk, hogy vannak még olyan részei a törvényjavaslatnak, amelyen érdemes még változtatni, és a jelenleg benyújtott és a kormány által támogatott módosító indítványok ehhez még nem elégségesek, akkor nyújtsanak be kapcsolódó módosító indítványokat. Mint ahogy a hozzászólásom elején mondtam, erre a lehetőség még időben feltétlenül megvan, és törekedjünk arra, hogy együttesen egy nagyon jó új kódexet alkossunk meg.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť