DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Igen, amikor a gombot nyomtam, egy kérdést akartam föltenni, és erre akkor most már közben Avarkeszi államtitkár úr választ adott, mert azt akartam kérdezni: ha külön törvény rendezi, akkor mi végre hagyjuk a polgári törvénykönyv szabályozását nyitva? Azt mondja a képviselő úr, hogy majd ez össze fog érni, mint két vasúti sín. Ha igen, igen, ha nem, nem. Miért olyan biztos ebben a képviselő úr? Miért olyan biztos, hogy ez a törvény alkotmányos formában meg fog tudni születni? Én erről nem vagyok annyira meggyőződve.
Szabad-e egy olyan polgári törvénykönyvet alkotni - még egyszer mondom -, ami nyitva hagy egy jogintézményt? Egyébként ilyennel még nem találkoztam, meg kell jegyeznem. Nyitva hagy egy jogintézményt, és utána vagy megtelik ez a jogintézmény tartalommal, vagy nem telik meg tartalommal, vagy esetleg megtelik időleges tartalommal, és közben alkotmányellenessé nyilvánítják.
Ami pedig az előbb úgymond gondolatjelbe vetett megjegyzésemet illeti, tényleg nem találkoztam olyannal, hogy egy törvény olyan rendelkezést - rendelkezést? -, rendelkezések sorát tartalmazza, amiről majd nem fogja tudni a törvényt olvasó, hogy miről is szól. Mert ez ezt eredményezi, képviselő úr! Ha külön törvény rendezi ezt a kérdést, akkor a polgári törvénykönyv elfogadásakor nem fogjuk tudni, hogy itt miről van szó, és nem fogják tudni a jogszabályt böngésző jogkeresők, ügyvédek, senki sem fogja tudni, hogy tulajdonképpen mi végre szólnak ezek a rendelkezések, hogyan és miként avatkoznak be, mondjuk, az öröklés szabályaiba.
Mégiscsak ez lenne a legegyszerűbb, hogy szépen akkor a polgári törvénykönyvből maradjon el, aztán majd lesz egy másik törvény, amely ha megszületik alkotmányosan, akkor illeszkedni tud a polgári törvénykönyvhöz.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť