DR. SZÉP BÉLA

Full text search

DR. SZÉP BÉLA
DR. SZÉP BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem tudom megállni - bár rendes felszólalásra sokkal korábban jelentkeztem -, hogy az iménti vitára két mondattal ne reagáljak. Itt a gőg és az elbizakodottság tekintetében kérném a képviselőtársamat, hogy szíveskedjék a szavait megválogatni. (Dr. Avarkeszi Dezső: Így van!) Különösen azért, mert azok a gondolatok, amelyek az ön által kifogásolt ajánlási pontokban, javaslatokban megfogalmazódnak, éppen a szakértői bizottságban fogalmazódtak meg, és ezt a lehetőséget, ennek a működési előnyeit és esetleges kockázatait mérlegelve gondoltuk úgy, sok szakértővel konzultálva, ennek a szakterületnek a legnevesebb elméleti és gyakorlati tudóival konzultálva, hogy ez a megoldás jobban szolgálja mind a túlélő házastárs, mind a gyermekek érdekeit.
Nem akarok belemenni, de nagyon komolyan alkalmas ez az új megoldás arra, hogy családtagok közötti vitákat előzzön meg, és tartsa meg a családon belüli béke lehetőségét. Én erről többet nem szeretnék mondani, sokkal inkább a figyelmébe ajánlom Salamon képviselőtársamnak a két konferencia azon szakaszait, amin állítása ellenére mégsem tudott részt venni, mert valószínűleg ezekben az órákban voltak hallhatóak ezek a megállapítások.
Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a végrendelet tárgykörében a 835. ajánlási pont tekintetében kérjem a tisztelt Ház támogató figyelmét, amely módosító javaslattal a végrendelet hatálytalansága körében egy módosítást és éppen a most jelenleg is hatályos törvényi rendelkezéssel azonos szabályozás megtartását javasoljuk. Az előterjesztett törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy a közjegyzőnél letett magánvégrendelet hatályát veszítse el, amennyiben azt a végrendelkező visszaveszi. Úgy gondoljuk, és azt tekintjük életszerűnek, hogy amennyiben a végrendelkező a közjegyzőtől visszaveszi az ott letett végrendeletet, akkor nem feltétlenül az a szándék vezeti, hogy megváltoztassa a korábban kinyilvánított, végrendeletben rögzített végakaratát. Könnyen lehet, hogy pusztán az okiratnak más módon kívánja az őrizetét biztosítani, lehet, hogy valakivel meg akarja ismertetni, de összességében a végakarata változatlan tartalommal maradna fenn.
Különösen indokolja a 835. ajánlási pont szerinti módosító indítványunkat az a körülmény is, hogy amennyiben a végrendelkező tényleg megváltoztatta volna az akaratát, akkor nincs semmi akadálya annak, hogy amikor visszaveszi a közjegyzőtől a végrendeletet, akkor ezt az írásbeli magánvégrendeletet megsemmisítse, más nyilatkozattal rögzítse, hogy vissza kívánja azt vonni, vagy akár új végrendeletet tegyen, amivel szintén hatálytalanná teszi a korábban elkészített, írásba foglalt és közjegyzőnél letett végrendeletet. Tehát helyesnek és életszerűnek azt gondoljuk, hogy amennyiben a végrendelet egyébként megfelel az írásbeli magánvégrendelet valamennyi törvényben rögzített feltételének, követelményének, úgy automatikusan ne váljon hatálytalanná a visszavétellel a végrendelet. Remélem, hogy a tisztelt Ház tudja támogatni a javaslatunkat.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť