FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA

Full text search

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA
FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozóan a törvényjavaslat általános vitája során mindegyik frakció kifejthette az álláspontját, a bizottsági ülések is erre megfelelő terepet szolgáltattak, így a teljesség igénye nélkül kívánnám ismertetni az álláspontunkat.
Mint ahogy Salamon képviselőtársam is elmondta, és azt gondolom, hogy az érdeklődők számára is egyértelmű, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2007. évi törvényt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, így a törvény 2009. január 1-jével nem lépett hatályba. A megsemmisítés természetesen az általános vitában tett ígéretünknek és a szakmai elvárásoknak megfelelően a Ptk.-javaslatot sem hagyta érintetlenül.
Javasoljuk módosító javaslatainkkal a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályozás elhagyását és annak külön törvényben történő szabályozását. A Salamon László képviselőtársam által felvetett problémakörre pedig azt tudnám neki mondani, hogy természetesen készülnek a kapcsolódó módosító javaslatok, amelyekben ezt a kérdéskört szakmailag korrekt módon el kívánjuk rendezni.
A mi álláspontunk az, hogy az a törvény, amely már beadásra került, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szól, és a parlament asztalán fekszik, az minden szándékunk szerint az alkotmánybírósági határozatnak megfelelő tartalommal készült el, így reménykedünk abban, hogy alkotmányossági aggályokat azzal szemben nem lehet majd megfogalmazni. Bízunk abban, hogy ez így is fog történni, éppen ezért azt hiszem, hogy az élettársi kapcsolat problémakörét helyesebb szabályozni a polgári törvénykönyvön kívül, minden olyan joghatását tekintve, ami természetesen a kódexben nem szükséges, hogy szerepeljen.
(15.20)
A jelenlegi törvényjavaslat csak utalást tartalmaz bizonyos rendelkezésekre, ami az élettársi kapcsolatot érinti, így az örökbefogadás, az öröklés és a házasság érvénytelensége kérdésében.
Azt kérem a képviselőtársaimtól, hogy szíveskedjenek türelemmel megvárni a kapcsolódó módosító javaslatok beadását, és úgy gondolom, hogy ennek a problémakörnek a kezelése így méltányosan megtörténhet.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť