FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA

Full text search

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA
FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. A 914. ajánlási ponthoz kívánnám a véleményemet előadni a tisztelt Háznak, amely a hagyatéki gondnok jogintézményének a szabályozásával foglalkozik. A jogintézmény bevezetését örömmel üdvözöltük, és rendkívül hasznosnak tartjuk. Én azt gondolom, hogy ez is egy olyan jogintézmény, ami feltétlenül szükséges, és hogy miért szükséges, arra válaszolhatunk azzal, amit az előttem szólók az öröklési joggal kapcsolatos változásoknál indokként felhoznak. A társadalmi változások, a hagyatéki vagyontárgyak szerkezetében történő változások eredményezik a hagyatéki gondnok jogintézményének a bevezetését.
A törvényjavaslat eredeti szövege szerint a hagyatéki gondnok kirendelésére kérelemre kerülhetne sor. Azonban ezzel mi magunk is egy kicsit bajban voltunk, és módosító javaslatot készítettünk, hiszen ha továbbgondoljuk, és megpróbálunk előidézni gondolatunkban olyan helyzetet, amikor a hagyatéki gondnok kirendelésére lehetőség nyílik, illetőleg szükség lenne, előfordulhat egy olyan helyzet is, hogy a törvényes öröklés rendje szerinti örökös vagy nincs, vagy pedig nem elérhető, illetőleg nem olyan közelségben van, hogy lehetővé válna számára, hogy kérelmezze a hagyatéki gondnok kirendelését. Ezért a módosító javaslatunkban annak a lehetőségét is meg kívánjuk teremteni, hogy ne csak kérelemre, hanem hivatalból is lehessen hagyatéki gondnokot kirendelni.
Én azt hiszem, hogy a hagyatéki vagyon szerkezetváltozása miatt akár egy mezőgazdasági vállalkozó számára vagy egy kereskedelmi vállalkozásból élő örökhagyó számára nagyon fontos, hogy a hagyatékát biztosan tudja, biztosan tudja azt, hogy az az értékmegőrzés, ami szükségeltetik, azok az azonnali intézkedések, amelyek elengedhetetlenek a hagyatéki vagyon működésében, megtörténjenek.
(16.00)
És ezért is javaslom képviselőtársaimnak, hogy ezt a módosító javaslatunkat támogassák, hiszen azt gondolom, hogy ez egyértelműen az örökösök érdekét szolgálja.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť