KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter úr bevallása szerint a 2009. évben az agrárium működésének támogatása mintegy 33 milliárd forinttal csökken, és további 4 milliárd forintot zároltak az FVM költségvetési fejezetéből.
A megszorítások jegyében a tavaly még 25,1 százalékos top up támogatás idén maximálisan adható 30 százalékos arányának alig a fele, mindössze 15 százalék lesz. A 28/2005. FVM-rendelet értelemében a top up összege szántóföldi növénytermesztés esetén hektáronként még 19 420 forintban volt maximálva, az 54/2007. szerint már legfeljebb 12 000 forint, a 107/2008. értelmében pedig már csak 11 200 forint vehető igénybe.
2008 folyamán a SAPS- és a top up keret együtt 233 milliárd forint volt. Ebből a kiegészítő nemzeti támogatás 78 milliárd forintot tett ki. 2009-ben a tervek szerint a SAPS és top up együtt ugyan 258 milliárd forint lesz, köszönhetően annak, hogy az uniós forrású SAPS-támogatás évről évre jelentős mértékben növekszik. A kormány a top up támogatást mégis csökkenti 33 milliárd forinttal, vagyis az mindössze 45 milliárd forint lesz. Az EU által engedélyezett nemzeti kiegészítő támogatáshoz viszonyítva pedig 33 milliárd forintnál is nagyobb mértékű a csökkenés.
Kérdezem tehát államtitkár urat: miért nem használja ki az agrártárca évek óta a maximálisan adható támogatási arányt a top up esetében? Miért csökkenti évről évre az FVM a nemzeti kiegészítő agrártámogatások mértékét?
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť