JÁVOR BENEDEK

Full text search

JÁVOR BENEDEK
JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőház! A légiközlekedési egyezményről szóló javaslattal kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni, anélkül, hogy a rendelet egészével kapcsolatban az LMP álláspontját elmondanám. Maga az egyezmény tartalmaz egy olyan fejezetet, amely a környezetvédelemre vonatkozik. Ez az egyezmény egy korábbi egyezmény módosítása, ahogy ez el is hangzott, és bizonyos fajta előrelépés a környezetvédelem területén tapasztalható benne. Ugyanakkor azt látni kell, hogy messze elégtelenek az ebben szereplő intézkedések ahhoz, hogy a légi forgalomnak a környezetre, ezen belül különösen az éghajlatra gyakorolt hatását megfelelőképpen kezeljék.
Tudjuk, hogy a légi közlekedés nagyon fontos szén-dioxid-kibocsátó, üvegházgáz-kibocsátó szereppel bír, és elsődleges cél lenne, a klímaegyezményeknek, a nemzetközi klímatárgyalásoknak egyébként ez egy fontos eleme, hogy visszaszorítsuk azokat a közlekedési formákat, amelyek aránytalanul terhelik a környezetet ilyen üvegházhatású gázokkal. Ez az egyezmény szóban nagyon elkötelezett a környezetvédelmi érdekek mellett, arról szól, hogy milyen erőfeszítéseket kívánnak tenni a részes felek a környezetvédelem ügyében, de amikor a konkrétumokra kerül sor, gyakorlatilag semmit nem tartalmaz. Mi több, olyan elemek jelennek meg benne, amelyek nagyon erősen korlátozzák a részes felek lehetőségeit szigorúbb, az egyezményben foglaltaknál szigorúbb kibocsátási feltételek megfogalmazására.
Gyakorlatilag nem jelenik meg benne a szennyező fizet elve, hogy a légi közlekedés által kibocsátott üvegházhatású gázok által okozott környezeti károk fedezése igenis a kibocsátó, a szennyező számláját kell hogy terheljék. Nem szerepelnek benne olyan elemek, amelyek jelzik, hogy a légi közlekedést a nemzetközi kvótakibocsátás, kvótakereskedelem hatálya alá kell vonni, ami az Európai Uniónak hosszú távú célja. Nem szerepelnek benne olyan konkrét intézkedések, amelyek biztosítják azt, hogy a káros anyagok kibocsátására érdemi, hathatós, eredményes intézkedéseket hozhassanak a részes felek.
Természetesen tudjuk, nem a magyar parlament hivatott arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötött légiforgalmi egyezmény módosítását ezen a ponton megtegye. De nagyon fontosnak tartom, hogy a parlament, amely ugyan szemmel láthatóan kevéssé érdeklődik ez iránt a kérdés iránt, legalább halljon arról, hogy amikor légi közlekedési egyezményeket kötünk, akkor a fenntarthatóságról is beszélünk, a klímaváltozásról is beszélünk, unokáink jövőjéről beszélünk, kedves képviselőtársaim. És ezt jó lenne, ha nem csak az LMP képviselői és nem csak én próbálnám újra és újra elmondani a parlamentben.
Köszönöm a szót. (Taps az LMP frakciójában.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť